Yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurta ramazanda dengeli beslenmeye destek veriyor. Oruçla birlikte günlük tüketilen öğün sayısının azalmasından dolayı tüm gün aç kalan vücudun tok ve enerjik olması için sahurda yumurta tüketilmesini öneriyorum.
Doğadaki en güçlü tok tutucu besin olan yumurtayı her Ramazan ayında sahurda şiddetle tüketilmesi gerekir. İçeriğinde güçlü oranda vitamin ve mineral barındıran yumurta bazı kişilerde alerjiye neden olur. Ancak alerjisi olmayanlar sahurda 2 tane tüketebilir. Peki her gün sahurda 2 tane yumurta yemenin vücuda olan faydalı etkileri nelerdir?
Yumurtalar, çok eski zamanlardan beri temel bir besin maddesi olmuştur ve menülerimizde ve yemeklerimizde bulunmaya devam etmeleri için iyi bir neden vardır. Sadece mutfak çeşitliliği sunmakla kalmazlar - haşlanmış yumurta, omlet, acılı yumurta ve benzeri birçok tüketim şekli mevcuttur. Yumurtalar aynı zamanda bir protein, kalsiyum ve çeşitli vitamin ve besin kaynağıdırlar. İşte sahurda diyetinize yumurta eklemenin faydalarından bazıları.
1. Besleyici bir ziyafet
Nispeten küçük olmasına rağmen, yumurtalar çok miktarda besin içerir ve dengeli bir sahurda menüde önemli bir temel öğe olabilir.
Bir büyük haşlanmış yumurta yaklaşık 77 kaloriye sahiptir ve şunları içerir:
• A, B5, B12, D, E, K, B6 Vitaminleri
• Folat
• Fosfor
• Selenyum
• Kalsiyum
• Çinko
• Altı gram protein
• Beş gram sağlıklı yağ
Yumurta iyi bir protein kaynağıdır (hem beyazı hem sarısı). Ayrıca kalp için sağlıklı doymamış yağlar içerirler ve B6 vitamini, B12 ve D vitamini gibi önemli besinlerin harika bir kaynağıdırlar.
2. Kolesterol yemek farklı insanları farklı şekillerde etkiler
Evet, yumurtaların - özellikle yumurta sarısının - kolesterol açısından yüksek olduğu doğrudur. Tek bir büyük yumurta yaklaşık 186 mg diyet kolesterolüne sahiptir. Ancak yumurtaları menüden çıkarmadan önce ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından sağlanan beslenme kılavuzlarını incelemeye değer. Bir çalışmada, yumurtaların insanların yaklaşık yüzde 70'inde kolesterolü hiç yükseltmediğini öne sürüyor. Araştırmacılara göre, diyetteki kolesterol mutlaka kandaki kolesterolü yükseltmez. "Aşırı tepki verenler" olarak adlandırılan geri kalan yüzde 30, yumurta tüketerek toplam ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünü hafifçe yükseltebilir. Yumurta faydalı diye ölçüsüz tüketmek doğru değildir. Ölçülü tüketmekte fayda vardır.
3. Yumurta iyi kolesterolü yükseltir
Yumurta yemek, "iyi" kolesterol olarak da bilinen yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) düzeylerini yükseltir. Daha yüksek HDL seviyelerine sahip kişilerde kalp hastalığı, inme ve diğer sağlık sorunları riski daha düşüktür. Bir araştırmaya göre, 6 hafta boyunca günde iki yumurta yemek HDL düzeylerini yüzde 10 arttırdı.
4. Biraz kolin alın
Kolin, genellikle B vitaminleri ile gruplanan suda çözünen bir vitamindir. Hücre zarlarını oluşturmak için kullanılır ve beyinde sinyal moleküllerinin üretilmesine yardımcı olur. Bir haşlanmış yumurta, yaklaşık 147 mg kolin içerir; bu, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından önerilen günlük değerin yüzde 27'sidir.
5. Yumurtalar görüşünüzü korumanıza yardımcı olur
Yaşlandıkça gözlerimize daha iyi bakmamız gerekir. Yumurta sarısı, gözlerde katarakt ve makülerdejenerasyon riskini azaltmaya yardımcı olan yararlı antioksidanlar olan büyük miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Yumurta ayrıca göz sağlığı için faydalı olan A vitamini açısından da zengindir.
6. Biraz yumurta sizin için daha iyidir
Omega-3, kandaki bir tür lipit yağ olan trigliseritlerin düşürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle, özellikle Omega-3 açısından doğal olarak zengin olan diğer yiyeceklerden (balık, yemişler, tohumlar) hoşlanmıyorsanız, Omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurta yemek bir seçenek olabilir. (Trigliserit seviyeniz 150'nin altındaysa iyisiniz demektir; 150-199 sınırda yüksek; 200-499 yüksek ve 500 ve üzeri çok yüksek kabul edilir.)
7. Yeterince protein ve amino asit alın
Diyetlerimizde yeterince protein almak, vücudumuzun sağlığına yardımcı olmanın önemli bir yoludur. Her yumurta, yaklaşık altı gram protein ve ayrıca yardımcı amino asitler içerir. Günlük protein payımızı almak, kilo yönetimine yardımcı olabilir, kas kütlesini artırabilir, kan basıncını düşürebilir ve kemiklerimize de yardımcı olabilir.
8. Kalbe zararlı değiller
Önceki yıllarda inanılanın aksine, yumurta tüketimi ile kalp hastalığı veya inme arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Ancak bazı araştırmalar, yumurta yiyen şeker hastalarının kalp hastalığı riskini artırdığını gösteriyor. Bazı araştırmalar, düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan ve yumurta yiyen kişilerin kalp hastalığına yakalanma şansının daha az olduğunu gösteriyor.
9. Doyurucu bir yemektir
Sahurda yumurta yemenin kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabileceğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu genellikle yumurtalardaki yüksek protein içeriğine bağlanır. İster sahurda omlet, ister atıştırmalık olarak haşlanmış yumurta olsun, yumurtalar yemeklerden sonra veya yemek aralarında tok kalmanıza yardımcı olabilir.