KÖYLER BOŞALDI
Mahalleden kırsala dönme konusunda daha önceden öneriler sunarak bu konuda konuşma yaptığını ve 34 mahallenin başvurduğunu ancak hiç bir işlem yapılmadığını belirtti. Şehirde Köyüme Dokunma Platformu’nun kurulduğunu vurgulayan CHP Adapazarı Belediye Meclis Üyesi Haluk Akbay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bundan 11 yıl önce AKP iktidarı tarafından 12 Kasım 2012 de Büyükşehir Yasası değiştirilerek 30 ilde 16 bin 220 köy, bin 53 belde belediyeler mahalleye dönüştürüldü. 30 Mart 2014 de uygulamaya başlandı. Hiç kimseye sorulmadan bir gecede köyler ve belediyeler mahalle oldu. Sonuçta ortak mülkiyet alanları meralar, araziler taşınmazlar belediyelere geçti. Büyükşehir yasası ve kuralları gereği tarımsal üretim ve hayvancılık yapanlar için üretim her geçen gün daha zor hale geldi. Kırsaldan kopan halk köyleri boşaltı. Hizmet ve inşaat sektörüne gitti yani asgari ücretle köle gibi çalışmaya razı oldular.
ŞURA KARARLARI
Bu hatayı gören AKP iktidarı 18-21 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılan 3.Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde Sayın Bakan Pakdemirli “Tarımda yeni yerli yüzyıl vizyonu” ile 60 maddelik şura kararlarını açıkladı. 3'üncü Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesinden bazıları; Aile işletmeciliğini sağlamak için kadın ve gençlerde girişimciliğin desteklenmesi. Kırmızı et sektöründe küçükbaş hayvan eti tüketiminin özendirilmesi ve Pazar payının artırılması, Meraların korunarak ıslahında kullanılacak bitki tohumları geliştirme çalışmalarının teşvik edilmesi gibi çok önemli kararlar bulunmaktadır.
EKİLMEDİK BİR KARIŞ TOPRAK
Şura sonucunda Büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması ifade edildi. Bu konuda gelen talepler İlçe belediye meclislerinde incelenerek Büyükşehir meclislerine gönderilmesi sorumluluğu verilmiştir. Yasa gereğince ilçe meclislerinden geçerek Büyükşehir meclislerine 30 büyükşehir içinde 29 Büyükşehirde geçerek uygulanmaya başlanmıştır.
SAKARYA BU KONUDA DUYARSIZ
Sakarya neden bu konuda duyarsız kalmaktadır. Eğer Kırsal mahallenin avantajlarından köylerimizin yararlanacak vergi veya diğer gelirlerden yoksun kalacaklarını düşünüyorlarsa yanlış bir düşüncedir. Çünkü şu an belediyelerin bilançoları incelendiğinde tahakkuk edip te tahsil edemedikleri alacakları vardır. Bu anlayış esasında hem Sakarya ilinin hem de Yurdumuzun ekonomisine vurulan darbedir. Sakarya Büyükşehir belediyesi uyguladığı seracılık, tarımsal üretim, hayvancılık, damızlık üretimi gibi projeleri yaparken;
İZİN VERİLMİYOR?
21 yüzyıl belediyecilikte artık asfalt döken, çöp toplayan, sokak ve mahalleleri güzelleştirme, spor sahaları etkinlikleri yeterli değildir. Yeni nesil belediyecilikte çevrenin kalkınmasına, çoğulculuk ve katılımcılıkla yapılan uzun vadeli makro planlarla hareket etmelidirler. Bunun için belediyeler, İl tarım ve orman müdürlüğü, Ziraat Bankası ile birlikte” Köyümde Yaşamak için bir sürü nedenim var” projeleri ile tekrar köye dönüşümü sağlamalıdır. Böylece gayri safi hasılandan tarım ve hayvancılıktan dan elde edilen payı en az % 20 artırarak yerel de gelir seviyesinin artışı gerçekleşir. Hollanda da tarım ve hayvancılık ihracatı 118 milyar dolar, ihracatının birincisi süs bitkileri, ikincisi ise et ve et ürünleri, üçüncü süt ve süt ürünleri ile yumurtadır. Bu cennet güzel yurdumuzda bizler neden başarılı olamıyoruz kendimize sormalıyız.
VEBALİ BÜYÜK OLUR
Başta Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem Yüce, İlçe belediye başkanları ve meclis üyeleri sizlerde büyük sorumluluk vardır. Mahalleden Kırsal mahalle veya Kırsal yerleşik alana dönmek isteye üretim yapmak isteyenleri engellemeyin: Bunun vebali büyük olur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini unutmayınız. Türkiye'nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. "Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkanlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız." Bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum. Yoksa sandık ta bu sorunları halk çözer."