HER GÜN 5 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından Yüzde 68’ini ulusal basından; yüzde 32’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edilen iş kazası raporunda 2022 yılında “en az” bin 843, her gün “en az” 5 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti.

İNŞAAT, TARIM VE TAŞIMACILIK
İş kazalarının yoğunlaştığı 953 işçi ölümü üç işkolu bulunuyor. Güvencesiz çalışmanın hakim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık. Uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu bu işkollarında sendikal örgütlenme yok gibi ya da zayıf ve belli mesleklerde öbekleniyor. İnşaatlarda dış cephe iskele, çatı, asansör boşluğu vb. yüksekten düşmeler ölümlerin yarıdan fazlasını oluştururken diğer iki temel neden ise ezilme/göçük ile elektrik çarpmaları. Diğer yandan özellikle mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları bölgelere ya da tarlaya yolculuğu sırasında uygun olmayan ulaşım araçlarının kullanılması, eskiyen traktörler, işçilerin barınma-dinlenme-temizlik alanlarının yetersizliği, kene ısırmaları vb. ölümlerin temel nedenlerini oluşturuyor.

EN AZ 55 MOTOKURYE
En çok işçi ölümünün meydana geldiği üçüncü işkolu ise taşımacılık. Yoğun çalışma, mobbing, uzun çalışma saatleri, uygun olmayan yollar ve araçlar, beslenme ve uyku düzensizliği vb. sorunlar iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor. Ölümlerin yüzde 75’ini trafik kazaları oluştururken diğer önemli bir neden ise çalışma koşullarına bağlı kalp krizleri. Bu yıl motokurye ölümleri de bu nedenlerden dolayı ölümlerin arttığı bir meslek olarak raporlarımızda öne çıkıyor. Pandemi ile birlikte giderek genişleyen ve işçi profilinin çoğunlukla 20’li yaşların başında olduğu sektörde işçi sağlığı açısından en net sonuç ortada: 2022 yılında en az 55 motokurye iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

EN FAZLA SANAYİDE
Ölümlerin bir durağı da katı atık işçileri. Sigortasız, sağlıksız koşulların ve çocuk-göçmen-yaşlı emeğinin yoğun olduğu, üç otuz para için belirsiz saatler çalışılan vb. işkolunda acil örgütlenme faaliyetlerinin yoğunlaştırılması gerekiyor. Diğer yandan sanayi işkollarındaki ölümler ilk üç sırada olmasa da sanayinin çok farklı işkollarında (maden, metal, enerji, tekstil, kimya, gıda vd.) olduğu gerçeğinin altını çizmek gerekiyor. Aslında bu işkollarının toplamını aldığımızda “sektörel olarak en fazla ölüm sanayide” meydana geliyor.

ÖLÜM NEDENLERİ
Servis kazası, düşme, ezilme, patlama, kalp krizi, intihar, şiddet, Covid-19. İş cinayetlerinin bir numaralı nedeni trafik ve servis kazaları. Ancak bu ölümler iş cinayeti olarak değil trafik kazası olarak görülüyor. Şoför ölümleri bir iş cinayetidir, yine servislerde birçok işçi iş kazalarında hayatını kaybetmektedir. Ayrıca trafik kazaları birçok yurttaşında ölümüne ve yaralanmasına neden olduğu için bir halk sağlığı sorunudur.

SAKARYA DA ARALARINDA
Sanayi işkollarında iş cinayetlerinin oransal olarak artışı ile birlikte ezilme, patlama, yanma, elektrik çarpması, zehirlenme vb. ölüm nedenlerinde de gözle görülür bir yaygınlaşma mevcut. Bu noktada İstanbul, Kocaeli, İzmir, Manisa, Bursa, Ankara, Tekirdağ, Sakarya, Gaziantep, Samsun, Konya gibi şehirlerde endüstriyel kazalar olarak adlandırılan iş cinayetleri öne çıkıyor.

8 YAŞINDAN İTİBAREN BİR ARTIŞ
2022 yılında en az 64 çocuk işçi hayatını kaybetti. 14 yaş ve altında çalışırken ölen çocukların sayısı arttı. Yine ölümlerin merkezinde her yıl olduğu gibi tarım yer alırken MESEM projeleriyle gündeme gelen stajyer/çırak ölümlerinde de artış gözüküyor. Çocuk ve genç işçilere dönük bir mücadele başlığının hızla belirlenmesi lazım. Çocuk işçilik 4 ila 8 yaş arasında başlıyor. 2022 yılında en az 108 kadın işçi hayatını kaybetti.

SAKARYA’DA 33 ÖLÜM
2022 yılında Türkiye’nin 80 şehrinde ve yurtdışında birçok ülkede iş kazaları gerçekleştiğini tespit ettik: 256 ölüm İstanbul’da; 87 ölüm İzmir’de; 64 ölüm Bursa’da; 59 ölüm Antalya’da; 57 ölüm Muğla’da; 55 ölüm Kocaeli’nde; 53 ölüm Mersin’de; 51 ölüm Denizli’de; 50 ölüm Gaziantep’te; 49 ölüm Konya’da; 47 ölüm Bartın’da; 44 ölüm Ankara’da; 43 ölüm Samsun’da; 40 ölüm Manisa’da; 37 ölüm Kayseri’de; 36’şar ölüm Aydın ve Şanlıurfa’da; 34 ölüm Balıkesir’de; 33 ölüm Sakarya’da; 32 ölüm Adana’da; 27 ölüm Zonguldak’ta; 26 ölüm Hatay’da; 22 ölüm Diyarbakır’da; 21 ölüm Kahramanmaraş’ta; 20’şer ölüm Çorum ve Sivas’ta; 19’ar ölüm Malatya ve Trabzon’da; 18’er ölüm Çanakkale ve Kütahya’da; 17’şer ölüm Adıyaman, Kastamonu ve Ordu’da; 16’şar ölüm Mardin ve Tekirdağ’da; 15 ölüm Batman’da; 14’er ölüm Afyon, Bolu ve Düzce’de; 13 ölüm Şırnak’ta; 12’şer ölüm Erzurum, Rize ve Yalova’da; 11 ölüm Uşak’ta; 10’ar ölüm Elazığ, Eskişehir, Siirt ve Van’da; 9’ar ölüm Ağrı, Aksaray, Bilecik, Burdur ve Karabük’te; 8’er ölüm Isparta, Karaman, Kırıkkale ve Tokat’ta; 7’şer ölüm Amasya, Çankırı, Giresun, Iğdır ve Osmaniye’de; 6’şar ölüm Artvin, Edirne, Hakkari, Kırşehir, Kilis, Niğde ve Sinop’ta; 5’er ölüm Kars ve Kırklareli’nde; 4 ölüm Nevşehir’de; 3’er ölüm Bingöl ve Muş’ta; 2’şer ölüm Ardahan, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane ve Yozgat’ta; 1 ölüm Tunceli’de.