Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Turan Kültür Merkezi'nin Süleymaniye Kürsüsü 2024-2025 dönemi etkinlikleri devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü konferans salonunda araştırmacı, gazeteci Bekir Atacan’ın verdiği “Ata Topraklarından Misakımillî’ye Suriye” başlıklı konferans yoğun ilgi gördü.
Vakıf yetkililerinden emekli edebiyat öğretmeni Metin Köse'nin yönettiği programda konuşan Bekir Atacan, bugün Suriye olarak anılan toprakların Milattan Önceki bin yıllardan beri Türklerin yerleştiği alan olduğunu söyledi. Türklerin sonraki dönemlerde değişik dalgalarla gelerek Şam yakınlarındaki Golan denilen bölgeyi yurt tuttuklarını, Halep kentini kurduklarını, Hama, Beyrut şehirlerinin adının Türkçe olduğunu söyledi.
Selahattin Eyyubi’nin Türklüğünü anlatan, Osmanlı’ya kadar Suriye’nin içinde bulunduğu Memluk Devleti’nin Ed Devletü’t Türkiyye diye anıldığını belirten Atacan, "Osmanlı Devleti döneminde birçok Türk boyu sürgün ve diğer sebeplerden dolayı buralara yerleştirildi. Suriye bir Türk yurdu olup bunu kimse inkâr edemez. Afrika'da bile izlerimiz var" dedi.
Bekir Atacan, daha sonra Fransızların 1946’da Suriye’yi terk etmelerinden sonra kurulan Suriye Cumhuriyeti’nin bugüne kadarki tarihini oluşturan dinamiklere değindi. Baas Rejimi iktidara gelene kadar bu ülkede çıkan 16 isyanın 14’ünü Türk generallerin yönettiğini, bunun Türk gücünün Suriye’deki göstergesi olduğunu anlattı.
Suriye’deki Kürt varlığına değinen, bunun 1914’e kadar yüzde 4’ü geçmediğini ve bir etkilerinin olmadığını belirten Atacan, Esad'ın Suriye’ye dışardan taşınan Kürtlerin 600 binine Türkiye’ye karşı savaşmaları şartıyla vatandaşlık verdiğini sözlerine ekledi. (Hüdavendigâr Onur).