Sunduğu ekolojik katkının yanı sıra bal özü taşıyan bitkilerin ekim ve dikimiyle de kurulduğu bölgede bitki örtüsünü zenginleştiren bal ormanları, yörede arıcılık faaliyetlerinin artmasını sağladı. Daha önce sadece kendi ihtiyacı için bal üretimi yapanlar, arıların beslenebileceği alanın genişlemesiyle kovan sayısını artırdı. Ticari amaçla üretime yönelenlerin gelirinde de artış oldu.
Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, bal ormanlarıyla Sakarya’da arıcılığın desteklenmesi, bal üretiminin maksimum seviyeye getirilmesi, il ekonomisine katkı sağlanması ve bölgeden göçün tersine çevrilmesinin amaçlandığını kaydetti. Ör, "Bal ormanları bölgemizdeki göçü tersine çevirdi, geri dönüşlerle köyler de yeniden canlandı” dedi.
Ör, arıcılığın geliştirilmesine yönelik ağaçlandırma, toprak muhafaza, erozyon kontrol ve rehabilitasyon gibi çalışmalarla bal özü taşıyan ağaç ile bitkilerin ekim ve dikimiyle oluşturulan sahaların bal ormanı statüsü taşıdığını ifade etti. Ör, “Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan 18 adet bal ormanı projesi hayata geçti. Bu konuda üreticiler adına teşekkür ediyorum. Bizim için güzel bir çalışma oldu” şeklinde konuştu.
Mustafa Ör ayrıca, Orman Bölge Müdürlüğü’nden bir talepleri olduğunu da dile getirerek, “Ormanlarda sıklık alınırken kestane ve ıhlamur ağaçları kesilmesin. İlçelerimize birer tane sağım merkezi istiyoruz ve ayrıca arılık talep ediyoruz. Yurt dışından gelen misafirlerimize göstermek için, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Orman Genel Müdürlü iş birliği ile örnek arılık yapmak istiyoruz” dedi./ Mehmet KARAKAŞ