Türkiye ihracatçılar Meclisi verilerine göre, Türk iş dünyası Şubat ayında 16.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sakarya iş dünyası ise bu ihracata 322.5milyon dolar ile yüzde 1,95’lik katkı sağladı. Kümülatif değerlerde en çok ihracatı bulunan 7. il konumunu korudu.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şu ifadeleri kullandı:
”Ülke olarak 11 ilimizde yıkıma neden olan ve ülkemizi yasa boğan deprem nedeniyle zor günlerden geçiyoruz. Böyle bir durumda hem afet bölgesindeki yaraları sarmak hem de ülkemiz üretiminde sağlıklı şekilde devamlılık sağlamak adına ciddi bir sınav verildi, verilmeye de devam ediyor. Canla başla çalışan, hem deprem bölgesine destek verip hem de ihracatını sürdüren iş dünyamıza teşekkür ediyorum.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre ilimiz, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 40.45’lik düşüşle 322.5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz ay 541.6 milyon dolar ile tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracatını gerçekleştiren ilimiz, Şubat ayı ihracatı da hesaba katıldığında 2023 yılının ilk iki ayında toplam 864.1 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye’nin 7. ihracatçı şehri konumundadır.
DÜNYADA 122 NOKTAYA
30’u aşkın sektörde üreten iş dünyamız Şubat ayında serbest bölgeler de dahil dünyanın 122 ülkesine üretim yapmıştır. Bu 30 sektör içinde şehrimizin lokomotif sektörü olan otomotiv endüstrisi başta olmak üzere demir ve demir dışı metal, iklimlendirme, kimyevi madde, makine ile çelik sektörü başı çekmiştir.
Bu ay içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülkelerde ilk sırayı 42 milyon dolar ile Polonya alırken bunu İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa takip etmiştir. İhracatımızın büyük bir çoğunluğu da kıta Avrupası’ndaki ülkelere gerçekleşmiştir.
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 162
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Şubat ayı verileri dışında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel Ocak ayı ithalat verilerine göre yüzde 12,5 oranında artışla 355 milyon 270 bin dolar oldu. Ocak ayında Sakarya dış ticaret dengesi 219 milyon 361 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 162 olarak gerçekleşti.
Deprem felaketinin yanı sıra şehrimizin lokomotif sayılabilecek büyük kuruluşunda yaşanan yeni üretim tesisi kurulumu nedeniyle üretimindeki yavaşlama ihracattaki düşüşün sebebi olarak nitelendirilebilir.
Yaşanan deprem hepimizi derinden sarstı. Ülkemizin böyle acı senaryolarda dimdik ayakta kalması ve bir yandan da dünya ile rekabetten geri kalmaması adına üretimin önemini, üreticiye verilen desteklerin artırılması ihtiyacını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. İhracatçılarımıza emekleri için teşekkür ediyorum.”