Ramazan ayıyla birlikte gündeme gelen fidye, oruç tutamayan kişilerin günlük yemek bedeli olarak ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken bir yardımdır. Ramazan ayında mazeretli olarak oruç tutamayan kimselerin günlük yemek bedeli olan fidye tutarını ödemesi gerekir.
FİDYE BEDELİ NE KADAR?
Fidye tutarı, bir kişinin bir günlük yemek bedeline eştir. Fidye olarak, bir fakirin bir günlük temel gıda ihtiyacını karşılayacak miktarda yemek veya aynı değerde para verilebilir. Ancak, fakir bir kişi fidye ödemek zorunda değildir.
Yaşlı olup oruç tutamayan ve iyi olmasından ümit kesilen hasta, fakir değilse her günün orucu için fidye verir. Fakir ise fidye vermez, dua eder. Fidye olarak, her gün için bir fitre miktarı un verilir. Bir fitre miktarı un 1750 gramdır. Bir aylık oruç için 53 kg un vermek kâfidir. Yahut bunun kıymeti kadar altın, tutulamayan bir aylık orucun fidyesi olarak, bir veya birkaç fakire, Ramazanın başında veya sonunda verilebilir. Fakir, aldığı fidyeyi kendisi kullandığı gibi, başka birine de verebilir. Fidye verdikten sonra, oruç tutabilecek hâle gelen hasta, tutamadığı oruçlarını kaza eder. (Nehr-ül-fâık)
FİDYE NE ZAMAN VERİLİR?
Her Ramazan ayında oruç tutamayan kimselerin vermekle yükümlü olduğu fidye bedeli, Ramazan ayı boyunca ve Ramazan Bayramı’nda ödenebilir. Kişi Ramazan boyunca hiç oruç tutamayacaksa, fidyesini peşin olarak da ödeyebilir.