ORTAK YAŞAM ALANALARI
Su kaynaklarının, yaşamın devamı için büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Başkan Genç açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü, sulak alanların önemi ve korunması konularında kamuyu bilincini gelişmek maksadıyla Ramsa Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı gün olarak belirlenmiştir. Sözleşme, su kuşlarının ortak yaşam alanaları olarak uluslararası öneme sahip olan sulak alanlar hakkındadır.
SULAK ALANLAR VE İNSAN REFAHI
Her yıl farklı bir tema ile kutlanan bu önemli gün 2024 yılında ‘Sulak Alanlar ve İnsan Refahı’ teması ile kutlanıyor. Bildiğiniz gibi ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer alıyor. Artan dünya nüfusu, bilinçsiz tarım uygulamaları, çevre kirliliği gibi nedenler su kaynaklarımızın tükenmesine neden oluyor. Gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmemiz için kaynaklarımızı korumanın önemi düne göre çok daha büyük bir öneme sahiptir. Özellikle temel besin kaynaklarımızın üretimini sağlayan tarımsal üretim alanında sulak alanlardan temin edilen suyun %70’i kullanılmaktadır. Bu orana bakıldığında yanlış tarım uygulamaları nedeniyle sulak alanlarımızın yarısından çoğu zarar görüyor. Karşılaştığımız tabloda kaynaklarımızı korumak için bir an önce gerekli tedbirlerin alınması kaçınılmaz duruyor.
SÜRDÜRÜLEBILIR TARIM UYGULAMALARI
Bu doğrultuda üretimde sürdürülebilir tarım uygulamalarını tercih ederek var olan kaynaklarımızı koruyabilir, istifade ettiğimiz verimliliği arttırabiliriz. Sulak alanların korunması, yeterli su teminini sağlamak için en öenmli sorumluluklarımızdan birisidir.”