Suudi Arabistan vatandaşı ve 2012 yılından beri Türkiye'de yaşayan bir iş insanının, her yıl ikamet uzatma sürecinde yaşadığı sıkıntılar bürokrasi işkencesinin son örneği oldu.
Tatil amacıyla Türkiye'ye gelen ve beraberinde 150'den fazla çalışanı bulunan bu kişi, ikamet izinlerini uzatmak için uzun uğraşlar vermek zorunda kaldığını söyledi. Göç İdaresi’nin eksik belge talepleriyle kendisini sürekli meşgul edip süreci adeta bürokratik işkence haline dönüştürdüğünü söyledi.

omer_sensoy
İş adamının karşılaştığı bürokratik engellere şahit olan Sakarya’daki vekili Ömer Şensoy, yaşananlara anlam veremediklerini dile getirerek duruma tepki gösterdi.
Ömer Şenoy, “Adam gelmiş para harcayacak, Türkiye'ye döviz bırakacak, göç idaresi onu yok, bu eksik diye uğraşıyor. Her seferinde farklı belgeler isteniyor. Bu adam 2013'ten beri ikamet izni uzatıyor, geçen seneki belgeleri ellerinde bulunuyor. Her sene aynı belgeleri tekrar talep etmeleri mantıksız. Suudi vatandaşın yaşadığı sorunları aktardığımız Göç İdaresi müdür yardımcısıyla yaptığımız görüşmede de, ‘Bu insanlar buraya para harcamaya geliyor, Suriyelilere gösterilen ayrıcalığı beklemiyoruz. Onlar ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyorlar’ şeklinde taleplerini ilettiğimizde, müdür yardımcısı ‘Biz kimseye ayrıcalıklı davranamayız. Eğer böyle bir şey istiyorsanız, cumhurbaşkanına söyleyin, bize kanun çıkartsın, o zaman ayrıcalıklı davranabiliriz’ şeklinde bir yanıt verdi.
Ayrıca, Arifiye Tapu Müdürlüğüne yapılan  ziyarette de, evin e-devlet üzerinde görünmediği,  bu sebeple  e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerektiği söylendi. Başvurunun yapılmasına  rağmen halen sorunlar çıkarılması üzerine konuyu iletmek üzere müdürün odasına girdiğimizde de, eliyle ters hareketler yaparak ve dışarıya doğru yönelerek bizi adeta odadan kovdu” şeklinde konuştu.
Bu tür olumsuz deneyimleri sık sık yaşadıklarını dile getiren Şensoy, Göç İdaresi ve Tapu Müdürlüğü gibi önemli kurumlar tarafından yaşatılan bu tür sorunların düzeltilmesi ve daha etkin bir hizmet sunulması halinde turistlerin Türkiye'ye olan ilgisini artacağını ve ekonomiye olumlu katkılar sağlayacağını dile getirdi.