SESİMİZİ DUYSUNLAR
Sakarya Veteriner Hekimler Odası başkanı Volkan Toker siyasilerin ve bakanlık yetkililerinin seslerini duymasını isteyerek bir açıklama yayımladı. Açıklamasında; "Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı ve ilgili komisyonlar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan, Hekimlerin emeklilik göstergesinin 6400’e yükseltilmesi konusunda ki çalışmalara dair açıklamaları ve ardından teknik sınıfa mensup olan mühendislerin maaşlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların Meclis’e geldiğini tüm kamuoyu ile birlikte öğrenmiş bulunmaktayız. Veteriner Hekimler olarak Tek Sağlık çatısı altında mesai arkadaşlarımız olan Hekimlerin ve yine çalışma hayatında mesai arkadaşımız olan Mühendislerin özlük haklarında, maaşlarında yapılan bu iyileştirmeleri onlar adına mutluluk duyarak izlemekteyiz.
ÜVEY EVLAT MUAMELESİ
Fakat biz Veteriner Hekimler olarak kamunun üvey evladı muamelesi görmeye devam etmemizden oldukça rahatsızız ve artık ülkemizde siyasilerin ve bakanlık yetkililerinin sesimizi duymasını istiyoruz. Veteriner hekimler olarak taşıdığımız hekim ünvanıyla yüzlerce zoonoz hastalıkla mücadele edip hayvan ve insan sağlığını garanti altına almak, sağlıklı hayvansal gıdaların sofralarınıza ulaşmasını sağlamak, yeni pandemi süreçlerinin yaşanmasını engellemek için sahada, kliniklerde, mezbahalarda, bakımevlerinde ve laboratuvarlarda çalışmaya devam ederken Sağlık Sınıfında sayılmamanın ve bu sınıfın özlük haklarından yararlandırılmamızın dışlanmışlığını yaşıyoruz.
BÜYÜK BİR RİSK
1935 yılında hayvancılığımızın gelişmesi için Uluslararası Cenevre Veteriner Hekimliği Anlaşması imzalandı, TBMM'de onaylandı, bu anlaşmanın şartlarına uygun olarak 1937 yılında kanun çıkarıldı, Tarım Bakanlığı yapılandırıldı, yurt genelinde Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilatı kuruldu.1985 yılında ise Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilatı kapatıldı. Teşkilatın kapatılmasından itibaren Veteriner Hekimler kamuda öksüz kalmıştır ve o günden sonra hak kayıpları yaşamaya başlamıştır. Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasından sonra ülke hayvancılığında gerileme başlamış, zoonoz hastalıklarla mücadelede veteriner hekimlerin etkili ve acil müdahale etme yetileri bürokratik işlemlerin uzunluğu nedeniyle aksamaya başlamıştır. Bu aksama ülke hayvancılığı ve toplum sağlığı için büyük bir risk oluşturmaktadır.
DÜZENLEMELERİN DIŞINDA
Son günlerde meclise gelen yasa tasarılarında Hekimler için yapılan değişikliklerde Sağlık Bakanlığı bünyesinde olmadığımız için, mühendisler için yapılan iyileştirmelerde de Teknik Sınıfa dahil olmadığımız için düzenlemelerin dışında bırakılmış durumdayız. Bizler artık Devlet’imizin yöneticilerinden, siyasetin tüm makamlarından ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizden Veteriner Hekimlere dair kanuni düzenlemelerin bir an önce yapılmasını, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün bir an önce yeniden açılmasını ve Veteriner Hekimlerin bir an önce hak ettikleri gibi Sağlık Sınıfına dahil edilmesini talep ediyoruz. Artık kamunun üvey evladı muamelesi görmek istemiyoruz." ifadelerine yer verdi.