Kahverengi kokarcanın beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlu bölgeler oluşabileceği gibi, yapraklarda benekler ortaya çıkabilir. Ayrıca tohum kaybı ve bitki patojenlerinin bulaşmasına da sebep olabilen bu tür, meyve ve sebzelere zarar veren bir haşeredir.

Sakarya Bölgesinde son yıllarda görülmeye başlayan, fındık için önemli bir tehdit oluşturan Kahverengi Kokarca, tarımsal üretimde 300'e yakın bitki türünde (Fındık, elma, armut, kivi, biber domates ve benzeri) zarar yapan polifag ve daha istilacı bir tür olup, mücadele yapılmadığında fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi yüzde 50 oranında düşüreceği tahmin edilmektedir. 

Tek seferde 28 yumurta bırakan zararlı, sezon boyunca 3 bin yumurta üretebilmektedir. Zararlı fındık yeşil kokarcasına benzer biçimde zarar meydana getirmektedir.

Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek doğadaki kışlamış erginlere karşı Mayıs ortası Haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı Temmuz başı Ağustos başında ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Anlayacağınız…

Kahverengi Kokarca fındığın yok edici düşmanı oldu…

Her ne kadar ilaçlama yapılsa da…

Kahverengi Kokarcayı tamamen yok etmek mümkün değildir…

Gübre ve ilaçlama tekniği ile dünyada her tür meyve sebze türünde tonaj bazında artış sağlanıyor ama…

On yıllar içerisinde de kullanılan kimyasal maddelerin yan tesirleri fazlasıyla yararlı böceklerin yok oluşuna neden sebebiyet veriyor,  sonrasında da zararlı böcekler üretimin artışını engelliyor…

Nasıl olacak bilemiyorum…

Organik tarıma geçmek için bir şeyler yapılmalı…

Bunun yapılabilmesi içinde…

Kimyasal sektörün ikna edilmesi gerek…

Çünkü lobileri her alanda çok etkili…

Yarın buluşmak üzere…

Sağlıcakla kalın…