Eğitim ve kültür için güçlü iş birliği Eğitim ve kültür için güçlü iş birliği

Akademinin ilk konuğu Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr Mehmet Rakipoğlu ‘’İşgal ve Direniş Ekseninde Filistin’’ konusunu işledi. İşgal ve Direniş Ekseninde Filistin başlıklı sunumda tarihsel ve hukuki boyutlar ele alındı.
Ortadogu Akademisi4

Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Rakipoğlu, Şehit Mansur Cansız AİHL’de "İşgal ve Direniş Ekseninde Filistin" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgal politikalarının tarihsel ve güncel boyutları ele alındı. Sunumda, Filistin'in 1. Dünya Savaşı'ndan bu yana çözülmemiş bir cephe olarak kaldığı, direnişin ise uluslararası hukuka ve insani değerlere dayalı olarak meşru bir hak olduğu vurgulandı. İsrail’in politikalarının özellikle yerleşimciler, sınırlar ve mülteciler gibi temel meseleler çözülmeden sürdürülebilir bir barışa ulaşmanın mümkün olmadığı ifade edildi.
Ortadogu Akademisi5

Sunumda ayrıca, başta ABD olmak üzere Batılı aktörlerin İsrail’in işgal politikalarındaki rolü ve desteği detaylı şekilde incelendi. Uluslararası hukuka göre İsrail'in statüsünün tartışmalı olduğu ve bu durumun Filistin halkının toprak, yaşam ve kimlik haklarını ihlal ettiği belirtildi. Kudüs’ün uluslararası statüsü ve yerleşimci politikalarının bölgede barış sürecinin önündeki en büyük engellerden biri olduğu dile getirilirken, uluslararası topluma bu konuda daha adil bir duruş sergileme çağrısında bulunuldu.

Hangi Projesi Ortadoğu Akademisi Barış Can ve Halime Can koordinatörlüğünde gerçekleştirilen program sonunda Kaynarca İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Harbi, Rakipoğlu’na teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.
Ortadogu Akademisi3

Editör: Ayşen Kolçak