Ramazan ayında oruç tutarken hayvansal gıdaları daima ön planda tutalım. Bu da oruç tutan bizlerin daha az acıkmamıza yol açar.

Hayvansal gıdalar proteinden zengin gıdalardır. Proteinden zengin gıdaların başında yumurta, beyaz peynir ve et grubu yiyecekler gelir. Bu gıdalar uzun sürede sindirildiği için bizlerde tokluk hissini sağlayarak ramazanda acıkmamıza engel olurlar, bizleri tok tutarlar.

Hayvansal gıdalar arasında et, et ürünleri, tavuk eti ve tavuk eti ürün çeşitleri, yumurta, süt ürün çeşitleri olarak, süt, peynir, yoğurt vb. hayvansal gıdaları sayabiliriz.

Hayvansal gıdalara daha ayrıntılı bakarak örneklendirirsek:
Yumurta: İçeriğindeki bol protein bulunan bu besin sahur sofralarının olmazsa olmazıdır. Hem uzun süre tok tutar. Hem de insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin büyük bir kısmını karşılamaya yardımcı olur. Birçok farklı tarifle tüketilebilse de yumurtayı haşlanmış olarak tüketmek daha faydalı olacaktır.

Yoğurt: Kalsiyum deposu besin yoğurt, sahurda tüketilebilecek gıdalar arasında yer alır. Gün içerisinde yaşayacağınız susuzluğu da azaltmaya yardımcı olan bu yiyeceğin ev yapımı halini tercih etmek daha faydalı olacaktır. Bir kase yoğurdun içerisine 1-2 çorba kaşığı yulaf eklerseniz bu hem vücutta hazmın kolaylaşmasını sağlar hem de sizin oruç süresince rahatlıkla tok kalabilmenize yardımcı olur.

Et: İftar sofralarının vazgeçilmez gıdası kırmızı et, doğru tüketildiğinde, gün boyu tok tutuyor. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minarelerin önemli bölümünü karşılıyor. Ramazan Ayı boyunca, kırmızı et tüketiminin yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiği ülkemizde, iftar ve sahur saatlerinde ne tür et tüketilmesi gerektiği de sağlık açısından büyük önem taşıyor. Et tercihi yaparken de az yağlı etler tercih edilmeli. Pişirme yöntemi olarak da ızgarayı öneriyorum. Fakat özellikle belirtmek isterim ki, su ihtiyacını artırmamak ve mideyi uyarmamak adına etlere aşırı baharat ya da tuz eklememek oldukça önemlidir.

Peynir: Ramazan ayında, sahur ve iftar menülerinde peynir ve peynir gibi süt ürünleri mutlaka tüketilmeli. Sindirim sorunları çözümü, bağışıklık, kalp, tansiyon, cilt ve saç sağlığının yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde kullanılan peynir, Ramazan sofralarının olmazsa olmazlarındandır. İnsanların günlük ihtiyaç duyduğu çoğu vitamin peynirde mevcuttur. Peynirlerinde çok tuzlu olmaması gün boyu bizlerin susamamamız için önemlidir.

Hayvansal gıdaları tüketirken bilimin tavsiye ettiği diğer gıdaları da tüketmenizi  her zaman tavsiye ediyorum.

Halkımızın güzel bir Ramazan ayı geçirmelerini dilerim.