İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Vali Yardımcısı Mustafa Kutlu başkanlığında yapıldı. İlgili kamu, kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda; istihdama yönelik yapılan çalışmalar ve faaliyetler gözden geçirildi.
Sakarya Vali Yardımcısı Mustafa Kutlu, 2022 yılının ilk 6 aylık döneminde il genelinde kadın istihdam sayısının arttığını söyledi. Kutlu, “Kapasite artışları ve yeni işyeri açılışları nedeniyle, işverenlerimizin İŞKUR üzerinden kadın işgücüne talepleri artmış durumdadır. İşverenlerimizden İŞKUR’a 2022 yılının ilk altı ayında 25 bin 114 kişilik işgücü talebi alınmış, yine bu dönemde 15 bin 153 kişi de işe yerleştirilmiş durumdadır. Dolayısıyla, işverenlerimizden alınan işgücü taleplerinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 35’lik ve işe yerleştirme sayısında da yüzde 59’luk artıştan memnuniyet duyulmuştur. Ayrıca, İŞKUR’un kurs ve programlarından yararlanarak iş ve meslek sahibi olan kişi sayısı da 2 bin 478 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, SGK kayıtlarına göre de Covid-19 salgını öncesi Ocak-2020 ayında 64 bin 608 olan kadın çalışan sayısı, Mayıs 2022 ayı itibariyle 14 bin 460 kişilik artışla 79 bin 68 kişi olmuş durumdadır. İlimiz her geçen gün yükselen sanayisiyle kadınların işgücüne ihtiyaç duymaktadır. Refahın toplumun tüm kesimlerine yayılmasının bir yolu da kadın istihdamına fırsat verilmesi ve artırılmasından geçmektedir. Bunu yanında, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların giderek artan sayıda işgücüne katılımları ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerimize olumlu katkı sunmaktadır” dedi.
Vali Yardımcısı Mustafa Kutlu ayrıca, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile İŞKUR’un desteklediği Kadın İstihdamını Artırma Projesinin de işverenlece ilgi gördüğünü söyledi. İŞKUR’da üretimde çalışacak kadınlara yönelik işgücü talebinin hayli fazla olduğunu dikkat çeken Kutlu, “İlimizin istihdamında, üretiminde ve ihracatında, işgücünüz ile siz de yer alın” diyerek kadınlara çağrıda bulundu.
“Evlilik ve doğum öncesi sigortalı işe girişiniz olsun”
Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, kadınların emeklilikte en çok ihtiyaç duydukları doğum borçlanmasından yararlanabilmeleri için, doğumdan önce çalışma veya sigorta başlangıcının olması gerektiği belirtildi. Doğum yaptığı için çalışma hayatından ve SGK güvencesinden yoksun kalan annelere, her çocuk için ikişer yıldan ve azami 3 çocuğa ve 6 yıla kadar borçlanma hakkı bulunduğuna dikkat çekilirken, bu uygulamadan sadece SGK’lı annelere borçlanma hakkı tanındığı ve bunların da yalnızca sigorta başlangıcından sonraki doğumlarının borçlanma kapsamında olduğu ifade edildi.
İŞKUR’dan öğrencilerin staj sorununa çözüm
Toplantıda konuşan Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, İŞKUR’un işyerlerinde staj yapacak öğrencilere staj aracılığının başladığını söyledi. Kaya, “Mesleğe ve beklentiye uygun staj yapacak işyerini bulmak öğrenciler için sıkıntılı bir süreçtir. Aynı zamanda staj yapılan işyerleri, öğrenciler için ileriye yönelik iş fırsatları da oluşturduğundan, staj yapılacak doğru yerin seçilebilmesi de önemli bir konudur. Bunun yanında işverenlerimiz de eğitim ve mesleği itibariyle kendilerine uygun stajyeri bulmakta zorlanabilmektedir. İŞKUR olarak bu süreçte öğrencilere destek olmak, talep ve beklentilerine uygun işyerlerinin bulunmasına yardımcı olmak için staj yapılacak işyerinin bulunmasına da aracılık faaliyetine başlamış bulunuyoruz” diye konuştu.