Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü, sahip olduğu ekolojik şartlar sayesinde doğal ve egzotik bitki türlerine ev sahipliği yapıyor.
SAÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Derya Evrim Koç, Türkiye'deki çeşitli üniversite kampüslerinin floristik çeşitlilikleri üzerine çalışmalar yapıldığını, ancak SAÜ'de yapılan çalışmanın kampüs içindeki bitkilerin etiketlenerek internet ortamında aktarıldığı ilk çalışma olma özelliği taşıdığını belirtti.

ADARAY 29 Ekim’de hizmette ADARAY 29 Ekim’de hizmette

Sau Botanik Bahcesi2
Hayata geçirilen projeyle, Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’nün doğal ve egzotik bitki türlerinin dağılımının belirlenerek kampüs alanının floristik zenginliklerinin tanıtıldığını kaydeden Doç.Dr. Derya Evrim Koç, öğrenci, personel ve ziyaretçilerin sahadaki bitki çeşitliliği hakkında temel bilgilere sahip olması ve biyoçeşitlilik bakımından farkındalık sağlanmasının amaçlandığını ifade etti.
Sakarya Üniversitesi Kampüsü'nde ağaç ve çalılar üzerine yapılan gözlemler sonucunda, 39 familyaya ait 73 cins ve 115 tür bitki tespit edildi. Bu türlerin %53’ü Türkiye’de dağılış gösteren yerli türlerken, %47’si Türkiye dışında dağılış gösteren yabancı türlerden oluşuyor. Kampüsteki türlerin 76’sı IUCN (International Union for Conservation of Nature/Uluslararası Doğa Koruma Birliği) kırmızı listesine göre tehdit altında. Bu türlerden 63’ü 'Asgari Kaygı' kategorisinde, 2’si 'Tehdit Altında/Tehlikede' kategorisinde, 2’si 'Tehdite Yakın' kategorisinde, 1’i 'Tehdit Altında/Hassas' kategorisinde ve 8’i 'Yetersiz Veri' kategorisinde.

Sau Botanik Bahcesi5
Kampüste doğal olarak dağılış gösteren türler genellikle nemli ve geniş yapraklı ağaç türleri. Hakim ağaç türleri arasında Quercus cerris (saçlı meşe), Quercus robur (saplı meşe), Quercus frainetto (Macar meşesi) ve Quercus ithaburensis (palamut meşesi) yer alıyor. Bu meşe türleri, sahanın güney yamaçlarında ve kampüsün ana giriş kapısındaki yürüyüş yolunda sıkça görülüyor. Ayrıca, kampüste egzotik veya plantasyon bitki türleri de bulunuyor. Bunlar arasında Cupressus sempervirens (Akdeniz servisi), Pinus nigra (karaçam), Pinus pinea (fıstık çamı) Picea orientalis (doğu ladin), Picea pungens (mavi ladin), Platanus spp. (çınar) ve Tilia spp. (ıhlamur) yer alıyor. Çınar türleri genellikle yol kenarlarında, ıhlamurlar ise yaya yolları çevresinde bulunuyor. Bazı binaların bahçelerinde ise fıstık çamları dışında topluluk olarak dağılış gösteren bitki türleri görülüyor.

Sau Botanik Bahcesi3
Dünyada yaklaşık 374 bin bitki türü olduğu bilinmektedir. Bu bitkilerin yaklaşık 27 bini tehlike altındadır. Türkiye'de ise 11 bin 466 bitki taksonu bulunmakta olup, bunların 2 bin 221'i tehlike altındadır. Ülkemiz, coğrafi konumu ve ekolojik şartları sayesinde çevresindeki birçok ülkeye göre bitki çeşitliliği bakımından daha zengindir. Bu durum, bitki topluluklarına da yansıyarak çeşitli ve zengin ekosistemlerin oluşmasına katkıda bulunmuştur" dedi.

Sau Botanik Bahcesi4

Editör: Ayşen Kolçak