BİLGİLERİ TAZELEMEK

Eğitimin açılış konuşmasında SAÜ Sıfır Atık Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcısı Mustafa Eşmeli, 2020 yılından beri sıfır atık konusunda çalışmalar yapıldığını aktararak, “SAÜ olarak 2021 yılında temel bir belge aldık. Eğitimin amacı eksiklikleri görmek, uygulamadaki aksaklıkları görmek, bilgileri tazelemek” şeklinde konuştu. Eşmeli, “Sadece bugün için değil, gelecekteki nesillerimiz için de önemli bir sistem” diyerek sıfır atığın önemine dikkat çekti.

ATIK-1

ATIK DA ARTMAYA BAŞLADI

Eğitimin konuşmacılarından SAÜ Sıfır Atık Koordinatörü Doç. Dr. Aliye Suna Erses Yay, atıkların 1950’li yıllara kadar sorun olmadığını belirterek “Şehirleşmeyle birlikte atık da artmaya başladı. Ürettiğimizin üzerinde tükettiğimiz için atık oluşumu söz konusu oluyor” dedi. Her malzemenin geri dönüşümünün mümkün olmadığını ifade eden Yay, “İyi bir geri dönüşüm yerinde ayırmayla söz konusu oluyor. SAÜ’de ikili sistem var mavi ve gri olarak ayırıyoruz. İkili sistem dışında organik atığı ekledik ama kantinlerde var, sınıflarda değil” diye konuştu. SAÜ Sıfır Atık Koordinatörü Yay, “Bilinçliyiz atığımızı ayırmaya çalışıyoruz bir yandan da bilinçsiziz parklara sigara izmaritleri, çöpler atıyoruz” şeklinde konuşarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın atıklarla ilgili raporundan bahsetti.

ATIK 3

ZORUNLULUK

Sakarya'dan işletmecilere sertifikalı eğitim Sakarya'dan işletmecilere sertifikalı eğitim

Eğitimin konuşmacılarından Çevre Mühendisi Sebile Açıkalın, “Her gün çıkan atık miktarı bize günlük olarak geliyor ve bunları bakanlığın sıfır atık sistemine girmek zorundayız. Poşetlerine göre tartım yapılıyor ve bakanlara bildiriyoruz” diyerek üniversitedeki atık işleyişi hakkında bilgi verdi. Sebile Açıkalın “Beklentimiz atıkları kategorileştirerek atmanız.Atık kutuları yan yana olmalı, ayrı yerlerde olmamalı” dedi. SAÜ’de yıllardır atıkların lisanslı geri dönüşüm firmalarına verildiğini söyleyen Açıkalın, bunun zorunluluk olduğunu ifade etti.

ATIK 2

BELGE TAKDİMİ

SAÜ’nün 12.01.2021 tarihinde Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandığını açıklayan Sebile Açıkalın, “Hedefimiz atık miktarını azaltarak platin, gümüş seviyelerine çıkabilmek. Belgeleri kazanabilmemiz için atıkları azaltmamız gerekiyor” dedi.Genel Hizmetler Şube Müdürlüğü’nden Gökhan Faytoncu da atık kutularıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri eğitime katılanlara aktardı.Sıfır atık eğitimi katılımcıların sorularının ardından konuşmacılara belge takdimi yapılmasıyla sona erdi.

ATIK-1ATIK 1

Editör: Zhantor Jateey