BAŞKANLAR TOPLANDI

Sakarya Ziraat odaları İl koordinasyon toplantısı ziraat odaları İl koordinasyon başkanı A.Şener Bayraktar başkanlığında Hendek Ziraat Odasında yapıldı. Toplantıya Ziraat Odası başkanları,Yönetim Kurulu üyeleri, Hendek Muhtarlar Derneği başkanı, Muhtarlar,Hendek Fiskobirlik başkanı katıldı. Toplantı sonrasında konuşma yapan başkan Bayraktar, "Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulumuzun aldığı karar gereği, geçtiğimiz hafta başından itibaren Ziraat Odalarımızın Yöneticileri ve Personelleri fındık üreticilerimizle yüz yüze ve telefonla görüşerek, Toprak Mahsulleri Ofisinin açıklayacağı  2023 yılı Fındık Müdahale Alım Fiyatının ne kadar olmasını istediklerini sormuşlardır" ifadelerine yer verdi.

c91dc0bf-3b08-4561-9774-2e2c91b73437

ORTALAMA 100 TL

Başkan Bayraktar, "Fındık üreticilerimiz, fındık ürününün yurt dışına ihraç ettiğimiz bir ürün olması sebebiyle, dolar kuru dikkate alınarak, diğer taraftan üretim maliyetindeki artışlar ve ülkedeki enflasyon ile yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak refah payı yani kazanç dikkate alınarak müdahale alım fiyatının tespit edilmesini istemişlerdir.  Yapılan görüşmeler sonrasında fındık üretimi yapılan ilçelerin Ziraat Odaları üreticilerin bekledikleri ortalama fındık fiyatını tespit etmişler ve bugün Hendek Ziraat Odasında yaptığımız İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına sunmuşlardır. Üreticilerimizin beklentileri farklı fiyatlarda olmakla birlikte, her ilçenin üreticilerinin beklentileri de farklı olmasına rağmen ilçelerden gelen açıklanması istenen fındık fiyatının ortalaması 100 TL/KG’dır" dedi.

a8cf0548-f697-4d1d-b432-76a9dc971b53

REVİZE EDİLMELİ

Başkan Bayraktar, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi,"Sakaryalı fındık üreticilerinin 2023 yılı Fındık müdahale alım fiyatı olarak TMO’nun açıklamasını istedikleri ortalama fındık fiyatı 100 TL/KG’dır. Dolar kurundaki artış ve enflasyondaki artış dikkate alınarak hasat döneminde fiyatların revize edilmesini talep ediyoruz. TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir.  TMO’nun bu yıl müdahale alımı sırasında Karasu, Kocaali, Akyazı, Hendek, Ferizli, Erenler, Adapazarı ilçelerinde alım noktaları oluşturarak günlük ve toplam alım miktarlarıyla piyasaya etki edecek alım politikası uygulamasını beklemekteyiz. 

ff4c9873-4898-4cac-aa73-20bb44bf37a8

ALIM KRİTERLERİ

Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl, geçen yıl değiştirerek uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterleri bu yıl da devam ettirmelidir.  Bu yıl da TMO'dan beklediğimiz alım kriterleri: Rutubet Oranı: %6,5’e kadar, Sağlam İç Fındık Oranı: %40 ve üzeri, Buruşuk İç Fındık Oranı: %10 ve altı, Çürük ve Bozuk İç Fındık Oranı: %5 ve altı,Yabancı Madde Oranı (taş,toprak vb.): %0,5 ve altı, Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı, İlçelerin Rekoltelerine Göre Tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları %50 oranında arttırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir. "