SASKİ çalışanlarından örnek davranış SASKİ çalışanlarından örnek davranış

AÇILIŞ DERSİ İLE BAŞLADI

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı  2 Ekim 2024 tarihinde saat 14.00'de Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezi, Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış dersi ile başladı. Açılış dersine Genç-İMO Sakarya Şube yönetimi ve sınıf temsilcisi öğrencisi Kadir Emir, İnşaat Mühendisliği Bölüm Hocaları, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar ve yönetimi de katıldı. İlk dersin içeriği Meslek Etiği ve Ahlakı, Yetkin Mühendislik ve Uzmanlık Alanları, Türkiye ve Dünyadaki Önemli Mühendislik Yapıları, İş Hukuku, İş Güvenliği Uzmanlığı, Çevre Uygulamaları, Deprem, Zemin Problemleri ve İyileştirme Yöntemleri, Sıvılaşma, Şev Duraylılığı oldu.

DENEYİM VE TECRÜBE

Amerika'daki, Avrupa'daki, İsviçre'deki, Almanya'daki, meslek alanımızdaki uygulamalar ve yenilikler  ile ilgili gençlerimize sayısız örnekler ve uygulamalar aktarılarak, ufukları açılarak, gelecekteki planlarını bugünden doğru bir şekilde yapmaları hedeflendi. Açılış dersine bir çok öğrenci katılar fayda sağladılar. Gençlere yaşamları boyunca çalışkan olmaları, mütevazi olmaları, beyin göçü yapmak yerine kendi ülkelerinde hizmet etmeleri, saygı ve sevgiye dikkat etmeleri, dürüst olmaları,  nezaket kurallarına dikkat etmeleri,  kamu kaynaklarını verimli ve doğru kullanmaları, sağlıklı beslenmeleri, yediklerine içtiklerine dikkat etmeleri, sigara içmemeleri, yardım etmeyi benimsemeleri, bencil olmamaları , aile bağlarına dikkat etmeleri  gibi meslek etiği ve ahlaki konularında açılış dersinin katılımcıları tarafından bilgi, deneyim ve tecrübe aktarımları yapıldı.

TOPYEKÜN DÖNÜŞÜM

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar, öğrencilerin bilinç düzeyini ve farkındalığını artırmak adına bir paylaşım yaptı. Semih Uçar, paylaşımında şu ifadelere yer verdi, "Zaman doldu, vakit tamam. Bizim artık  acil bir dönüşüme ihtiyacımız var . Ama sadece kentsel dönüşüme değil. Topyekün bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Afet bilincinin yükseldiği ve insanların yaşadığı zeminlerin, toprakların, yerlerin, evlerinin, yapıların sağlam olmasının önemli olduğu bilincini artıracak yaklaşımlar lazım.

SUÇLU CEZASINI ÇEKSİN

Artık yeter suçlu olan cezasını çeksin. Artık bunun arkasında yatan sebepleri aramaya karar vermeliyiz. Deprem Ülkemizde doğal bir felaketten ziyade aslında sosyal bir travmadır. Bu sosyal travmaya karşı biz ne yapabiliriz. Herkesin hesap vermesi gereken bir zamanda ben ne yapabilirim. Bende kendi payıma düşen görevin bilincinde olmalıyım. İğneyi birilerine batırmak yerine, çuvaldızı kendimize batırmalıyız demeliyiz. Amacımız Üniversiteler, Kamu kurumları ve Sivil toplumun çok önemli saç ayakları olduğunu düşünüyoruz. ve Tabi ki devletinde en üstte...

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMA

Akademisyenlere, belediyelere, SATSO'ya, STK'lara, bir çağrıda bulunduk ve Bu konuyu sosyal boyuta da taşıdık. Bir Anket düzenledik ve bu anketi paylaştık, Sizlerin fikirlerini aldık, sizlerin fikirlerinin bizler için çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Bir sonuç almak için gece gündüz çalışarak çaba sarf ediyoruz. Bu anketlerin sonuçlarını da sonuç bildirgesi olarak sizlerle paylaşacağız ve çıktılarını kamuoyuna duyuracağız. 

KOMİSYONLAR OLUŞTURULARAK

Bu anketin sonuçlarına göre de Sakarya’mızın ihtiyaçlarını öğrenerek, çözüm önerileri üreteceğiz. Çalışma arkadaşları ve komisyonlar oluşturacağız. İnşaat Mühendisleri Odasını Eğitim Platformunda İMO-SEM adı altında eğitimler ve katılım belgeleri, Sakarya Üniversitesi bünyesindeki konularında uzman hocalarımızla paket program eğitimleri, güncel teknolojiler zemin iyileştirme yöntemleri ve teknik malzemeler konularında sürekli eğitimler vererek uzmanlarımızın bilgilerini tazeleyeceğiz. Kamu ve Toplum yararına güzel etkinlikler yapacağız.     

GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

Sorun yapılabilirlikte değildir. Sorun, bilinç düzeyi, deneyim, etik ve ahlaki kurallar kapsamında toplumsal bir sorundur. Bu açıdan ülkemiz, şehirlerimizin ve yerleşim alanlarımızın koşulları dikkate alınarak Şehir Planlama faaliyetleri gözden geçirilmelidir. Kendimizi hiç aldatmayalım. Bundan sonraki kuvvetli yer hareketine yol açan deprem ülkemizde ve şehrimizde nerede vuku bulursa bulsun aynı manzaralar tekrarlanacaktır.

BİR ARADA OLACAĞIZ

Sıvılaşan zeminlerimiz konunun uzmanı geoteknik mühendisleri tarafından, belirlenen uygun zemin iyileştirme yöntemleri ile iyileştirilmelidir. Bu sizlerin, gençlerin, İnşaat Mühendislerinin bu ülkeye, bu topluma olan sorumluluğunuzun da bir gereğidir. Bilginizi, görgünüzü, tecrübelerinizi paylaşacağınız en önemli mecralardan biri hiç kuşkusuz Odamız, İnşaat Mühendisleri Odası`dır. Hep birlikte buradayız, bundan sonra da bir arada olacağız.”

ETKİNLİK SONLANDIRILDI

Dersin sonunda soru cevap şeklinde bir oturum gerçekleştirildi ve tüm öğrenciler akıllarına takılan sorularını katılımcılara sorarak cevaplarını aldılar. Etkinliğin sonunda değerli katılımcıları onurlandırmak adına, Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği, Geoteknik Anabilimdalı Labaratuvarı önünde katılımcılar adına hatıra alanında ağaç dikim etkinliği gerçekleştirildi ve akabinde Geoteknik Labaratuvar binası ve yapılan hizmetler katılımcılara ve öğrencilerimize anlatılarak etkinlik sonlandırıldı.

Editör: Zhantor Jateey