SERBEST PİYASA POLİTİKASI

CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, fındık fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi, "Haziran ayı yeni sezonun fındık fiyatını belirlemek için üreticiler aleyhine politikaların geliştirildiği bir aydır. Yerli ve yabancı tarım ve gıda tekellerinin isteğiyle AKP iktidarının uygulamaya koyduğu serbest piyasa politikasının sonuçlarını yaşıyoruz. Hükümet tarım ve gıda şirketlerinin, ihracatçıların lehine yasaları çıkarıyor, onlar da üreticinin ürününü en ucuz nasıl alacaklarının hesabını yapıyor. Şimdi TMO’nun fındık satması sonucu yerli ve yabancı tarım ve gıda tekelleri depolarına ucuz fındık koyarak üreticilerin emeklerini sömürecekler.

TARTIŞMAK ZORUNDAYIZ

TMO’nun işlevini ve görevini de tartışmak zorundayız. İktidarın açıkladığı düşük fiyatla göstermelik fındık alan TMO yıl sonunda fındık satarak üreticiye değil tarım ve gıda şirketlerine hizmet etmektedir. Ülkemiz dünyada tekel olduğu fındıktan yalnızca 2,5 milyar dolar ihracat geliri elde ederken; bizim fındığımızı kullanan yabancı bir şirketin 10 milyar euro ciro yapmasının tek sebebi AKP iktidarında izlenen yanlış ve yanlı tarım politikalarıdır. Dünyada en fazlasının ve en lezzetlisinin ülkemizde üretildiği fındık ve onu alın teriyle üreten çiftçimiz işini bilmeyen politikacıların ve yabancı şirketlerin inisiyatifine bırakılamaz.

TEK SORUMLU VE SUÇLU İKTİDAR

Bugün halkı yoksullaştıran zamlardan iktidar sorumlu değilmiş gibi marketler suçlanıyor. Şimdi de fındık fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle suçlu yalnızca yerli ve yabancı tekellermiş gibi iktidar aklanmaya çalışıyor. Oysa yaşanan ekonomik sıkıntıların tümünde tek sorumlu ve suçlu var o da iktidardır. TMO, iktidardan bağımsız satış yapabilir mi? TMO’nun fındık satışının nedeni, 2023-2024 sezonu fındık fiyatını baskılamaktır. Şimdi de fındık fiyatları düşürülüyor. Yeni sezonda da verilen fiyatta yüzde şu kadar artış yaptık diye böbürlenecekler. Bu bir oyundur. Her yıl aynı oyunla karşılaşıyoruz.

HER YIL BÖYLE OLDU

Üretici emeğinin, ürününün karşılığını alamıyor. Kazananlar, yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleri oluyor. Seçim bitti, iktidar fındık üreticilerini unutacak. Bu unutmadan iktidara oy verenler de nasip alacak. Bu nedenle halkımız bu yıl da iktidarın tarım ve gıda şirketlerini koruyan uygulamalarını görecekler. İktidara oy verenlere daha fazla fiyat vermeyecekler. İktidar halktan oy alır ancak tarım ve gıda şirketlerini korur. Her yıl böyle oldu, böyle olacak. Fındık fiyatları düşük tutulduğu gibi yakıta, gübreye, ilaca; gıda ürünlerine, ekmeğe yapılan zamlarla yoksullaşma devam etmektedir.

ÜRETİCİLER MAĞDUR

AKP nin21 yıldır uyguladığı tarım politikaları nedeniyle üreticiler mağdur edilmektedir. 4572 sayılı birlikler yasasının çıkarılmasıyla kooperatiflere devlet desteğinin kesilmesinden sonra AKP iktidarı da fındığın fiyatını ‘Serbest piyasa’ belirleyecek diyerek üreticiler tek alıcı olan ihracatçıların ve tüccarların insafına terk etmiştir. Yıllardır eleştirdiğimiz bu uygulama sonucu üreticiler yoksullaştı, yerli ve yabancı tarım gıda tekelleri zenginliklerine zenginlik kattılar.

HER YIL AYNI OYUN

Her yıl aynı oyun oynanıyor. Haziran ayı geldiğinde fındık fiyatları düşürülmeye başlanıyor. Aynı zamanda TMO’da fındık satışı yaparak ihracatçıları rahatlatıyor. Yeni sezon fiyatı da kapanan fiyatın üzerinde küçük bir artış yaparak fındık fiyatlarında algı yaratıyorlar. Oysa olması gereken fındık fiyatının maliyetinin hesaplanması ve enflasyon oranının dikkate alınmasıyla belirlenecek bir fiyattır. Üreticiler fındığını maliyetinin altına satmak zorunda bırakılıyorlar. İktidarın iki dudağı arasından çıkacak fiyat üreticileri memnun etmedi, etmez de. Ayrıca iktidar fiyat açıklıyor ancak TMO üreticilerin ürünlerinin tümünü almıyor. Göstermelik bir alımla piyasayı yerli ve yabancı tekellere bırakıyor.

İKTİDARDAN TALEPLERİMİZ

Fındık taban fiyatı 4 dolar karşılığı TL olarak sabitlenmeli. Üretici köylüler kendi çıkarları için bir araya gelerek bağımsız örgütlenmelerini sağlamalı. 4572 sayılı birlikler yasası üreticiler lehine değiştirilmeli.

Fındık fiyatı, üreticilerin içinde ve belirleyici olduğu komisyon tarafından maliyet, kar ve refah payı gözetilerek hesaplanmalı. TMO fındık alıyormuş gibi yapmamalı, randevu vb. ürün vermeyi güçleştiren uygulamalar kaldırılmalı. Devlet, fındık alımı için kooperatiflere maddi destek sağlamalı. Kooperatiflerin yurtdışı satışında kolaylık sağlanmalı. Üreticilerin köy kooperatiflerinin kurulması için teşvik edilmeli. Tarıma destek artırılmalı ve öncelik küçük üreticilere olmalı. Gübre, ilaç, mazot destekleri üreticilerin gereksinimi kadar olmalı. Dönüm parası olarak bilinen Alan bazlı destek, ürüne destek biçiminde olmalı."