Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,  Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 60 gün geçtiğini ve Türkiye'nin asrın felaketini yaşadığını söyledi. Bakan Kurum, ülkenin başta depremler olmak üzere sel, heyelan, yangın gibi afetlere karşı hazırlıklı olması için şehirlerin, ülkenin direncinin artırılması için hazırlanan; afet öncesi, anı ve sonrası bütün aşamaları takip edebilmek amacıyla hayata geçirilen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli süreci yürütüldüğünü söyledi.

Tüm millet bahçelerinin afet toplanma alanı ve geçici barınma bölgesi konseptlerine uygun hale getirileceğini belirten Bakan Kurum, "Afet riski yüksek bölgelerde geçici barınma alanlarına dair altyapıyı hızlıca kuracağız. Son derece kritik bir çalışma olan tüm afet türlerine dair erken uyarı gözlem istasyonlarını 81 ilimizde kuracağız. Tüm millet bahçelerimizi afet toplanma alanı ve geçici barınma bölgesi konseptlerine uygun hale getireceğiz. Bunun için ihtiyaç duyulan tüm ekipmanları ve teknolojileri süratle bu alanlara yerleştireceğiz. Ortaöğretim, lisans ve lisansüstü eğitim statülerinde 'Afet Bilgisi Derslerini' yaygınlaştıracağız. Afet alanında iletişimin kesintisiz bir şekilde devam edebilmesi için tüm şehirlerimizdeki sabit ve mobil baz istasyonlarına dair verimlilik çalışmaları yapacağız. Tüm çalışmalarımıza altlık olacak ve çok kritik bir öneme sahip olan, Türkiye'deki diri fay haritası ve diğer afet türlerine dair risk haritalarının güncellemelerini bilim insanlarımızla tamamlayacağız. Milletimizle 7/24 kesintisiz bir şekilde paylaşılır hale getireceğiz. İnşa faaliyetlerinin olmazsa olmazı mikrobölgeleme etütlerini ülkemizin en ücra köşesinde yapılan inşa faaliyetlerine kadar yaygınlaştıracağız" şeklinde konuştu.

Tüm yapıların mimar, mühendis ve şehir plancılarından oluşturulacak yeni bir birim tarafından muayene edileceğini söyleyen Bakan Murat Kurum sözlerini, "Yapı sektörünü yakından ilgilendiren bir kararımız da şudur; tüm inşa süreçlerimizde çerçeveli perdeli ve panel sistemlerini, hafif beton ve çelik lif katkılı betonlar, kauçuk ve çelik sismik izolatör uygulamalarını tüm ülke genelinde yaygınlaştıracağız. Yapı Sağlığı İzleme Sistemlerini hayata geçireceğiz. Kullandığımız araçlar otomobiller nasıl periyodik olarak muayeneye tabi tutuluyorsa Türkiye'de tüm binalar da aynı periyodik muayenelere tabi olacak. Tüm yapılar mimar, mühendis ve şehir plancılarından oluşacak yeni bir birim tarafından muayene edilecek" şeklinde sürdürdü.