Başkan Özder tarafından yapılan açıklamada, “Son zamanlarda, kamuoyunda da geniş çaplı tepkiye neden olan; küpeli hayvanların yasaya aykırı şekilde toplanarak Konya Hayvan Rehabilitasyon ve Geçici Bakımevine adeta istiflenmesi ve sonrasında burada ortaya çıkan başına kürek ile vurularak canice katledilen köpeğin görüntüsü, hepimizi derin bir üzüntüye boğmuştur.
"Diğer yandan, Ankara Mamak Belediyesi tarafından aynı tarihlerde sokaklardaki kısır, aşılı ve uysal yani daha önce rehabilite edilerek sokağa salınmış hayvanların buralardan tekrar yasaya aykırı ve sebepsiz şekilde toplandığı görülmüştür. Bu durum da toplumda haklı bir korku ve endişe yaratmıştır."
"5199 sayılı kanun 1 Temmuz 2004 tarihinde hayvanların ve toplumumuzun sağlığını ve güvenliğini koruma amacıyla yürürlüğe girmiştir. Yasada kanun koyucu sokak hayvanlarının yalnızca ama yalnızca kısırlaştırılmak ve aşılanmak amacıyla istisnai olarak da güçten düşmüş, yaralı ve hasta olmaları ve yahut saldırganlıklarının ispat edilmiş olması halinde rehabilite edilmek amacıyla toplanabileceğini ve rehabilite sürecinin ardından alındıkları yere geri bırakılmalarını düzenlemiştir. Zira; sokak hayvanları sosyal ve evcil hayvanlardır. İnsanlar ile ilişki içerisinde ve özgür olmaya muhtaçlardır. Sokak hayvanlarının dört duvar içerisinde hapsedilerek ya da dağın başına terk edilerek insandan uzaklaştırılması zulümdür. Bu durum sokak hayvanlarının da toplumunda menfaatine olmayacaktır. Zira Türk toplumu vicdan sahibidir ve ezelden beri hayvan sevgisi ile yoğrulmuştur. İnancında hayvan, yaradığının sessiz kulu ve bizlere emaneti olarak kabul edilmiştir. Toplumun talebi yönünde hazırlanan 5199 sayılı kanunda da kanun koyucu tam da bu nedenle 'barınak' kavramına yer vermemiş ‘geçici bakımevleri’nin soruna çözüm olacağını hükme bağlamıştır."
"Bu nedenle; hayvanları usulsüz şekilde toplayarak bakımevlerini ölüm kampına dönüştüren zihniyetin karşısında olduğumuzu, sürecin ve şehrimizdeki tüm hayvan rehabilitasyon ve geçici bakımevlerindeki uygulamaların yakinen takipçisi olacağımızı bildiririz."
Bu çerçevede şehrimizdeki ilgili tüm belediyelerden;
1- Sokak hayvanlarının toplanmasında, yasa ile çizilen sınırların aşılmamasını,
2- Hali hazırda geçici bakımevlerinde bulunan kedi ve kopeklerin, rehabilite sürecinin tamamlanmasını takiben ivedilik ile alındıkları yere geri bırakılmasını,
3- Hayvan rehabilitasyon ve geçici bakımevlerinin halkın ziyaretine açılması için gerekli çalışmaların ivedilik ile tamamlanmasını,
4- Geçici bakımevlerinin tamamının kamera sistemi ile donatılarak takip edilmesini,
5- Sahiplendirmelerin hız kazanması ve geçici bakımevlerine alınan hayvanların takibinin yapılabilmesi amacı ile online altyapı kurularak vatandaşın ulaşabileceği bu platformda, geçici bakımevine alınan her bir hayvanın tanıtılması, bu sitenin her gün güncellenerek hayvanların geçici bakımevine alındığı andan itibaren buradan takip edilebilmesinin sağlanmasını, bu şekilde güvenliğin ve şeffaflığı ilke edinmiş bakımevlerinin tüm ülkeye örnek olacak şekilde hayata geçirilmesini talep ederiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verildi.