Sakarya Büyükşehir Belediyesi hayatın her alanında eğitmeye, öğretmeye ve geliştirmeye devam ediyor. Her alanda özellikle eğitim programlarına yoğunlaşan Büyükşehir’in gerçekleştirdiği son eğitim Büyükşehir çalışanlarına ‘İklim Politikaları ve Atık Azalımı’ konularında oldu.
Sürdürülebilir bir yaşam için bireysel olarak günlük faaliyetlerde alışkanlıkların nasıl değiştirileceği sorusu verilen eğitimle cevap buldu.
ÇEVRE EĞİTİMİ
Gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla başlatılan proje kapsamında çevre eğitimleri veriliyor. Küresel sorun haline gelen iklim değişikliği ve günlük yaşantımızdaki bilinçsiz davranışlar neticesinde oluşan çevre kirliliği beraberinde çevre felaketlerini meydana getirmektedir. Bu sebeple; bireysel olarak günlük yaşantımıza kolaylıkla entegre edebileceğimiz küçük alışkanlıklar çalışma arkadaşlarımıza aktarıldı.
BÜYÜKŞEHİR PERSONELİNE EĞİTİM
Bu kapsamda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından kurum çalışanlarına “İklim Politikaları ve Atık Azaltımı” konusu hakkında eğitim düzenlendi.
Şehrin mevcut sera gazı emisyon durumu ve hedefler anlatıldı. Ayrıca şehrin sıcaklık ve yağış verilerindeki değişimler meteorolojik raporlarla incelenen grafikler aracılığı ile gösterildi.
Sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı benimsendiğinde, ilk adımın atıkların azaltılması ve önlenemediği durumda yeniden kullanım imkânı olmayan atıkların ekonomiye geri kazandırılmasının gerekliliği verilen eğitimle vurgulandı. Kurum içerisinde oluşan atıkların azaltılmasına yönelik çeşitli öneriler örneklerle sunuldu. Ayrıca elektrikli ve elektronik atıklar, atık piller, bitkisel atık yağlar gibi özel atıklar ile ilgili personele bilgi verildi.
HİZMET BİNALARINDAN 67 TON ATIK DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet binaları için ‘Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ 2020 yılında kurumumuza kazandırılmıştı. Söz konusu belge ile binalarımıza ikili ayrı toplama sistemini kurmuş ve bugüne kadar kaynağında ayrı toplanmış yaklaşık 67 ton geri dönüştürülebilir atığı (plastik, kağıt, metal, cam) döngüsel ekonomi sistemine dahil etmiş bulunmaktayız.