Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.
Covid-19 virüsün değil, salgının ismidir. Açılımı "coronavirus disease 2019 (koronavirüs hastalığı 2019)"dur.
Sars-Cov-2 virüsün adıdır. Açılımı “severe acute respiratory syndrome coronavirus 2” yani şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2'dir.
Coronavirus ise virüs ailesi ismidir. Sars-Cov, Mers-Cov ve Sars-Cov-2 gibi virüsler bu aileye mensuptur. Bu virüsler ilişkili oldukları hastalıklara göre önündeki kısaltmaları alırlar. Koronavirüs latince kökenli bir isim olup taçlı virüs gibi bir anlama gelir.
Wuhan virüsü ve Çin virüsü gibi isimler ise bu virüsün halk arasındaki adıdır.
Zarflı bir virüs olduğu için sabun ve deterjana karşı dayanıksızdır. Damlacık enfeksiyonu ile bulaştığı kabul edilmektedir fakat damlacıklarla temas eden eden elin, ağız veya göze temas etmesi de enfeksiyona neden olabilmektedir. Bu yüzden el hijyeni önemlidir.
Korona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı ve kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı Korona virüsleri olduğu biliniyor.
Covid-19 enfeksiyonunda ölüm nedeni bağışıklık sisteminin aşırı yanıt vererek akut solunum yetmezliğine (Ards) neden olmasıdır. Bunu tetikleyen olaya “sitokin fırtınası” da denmektedir. Bu yüzden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini öneren yaklaşımlar tartışmalıdır. Mesela yakın zamanda benim de önerdiğim yüksek doz C vitamini faydalı mı? Zararlı mı? Çin'de proflaksi amaçlı değil, akut enfekte hastalara haftada bir 25 gram IV C vitamini tedavileri faz 2 uygulanmakta. Sonuçları yakında görürüz.
Covid-19 enfeksiyonu için var olan tedaviler dışında ufukta yeni bir seçenek görünmüyor maalesef. Halihazırda artık hepimizin bildiği ilaçların; hidroksiklorokin + azitromisin kombinasyonu ile bilinen antiviraller vs. kullanımı devam ediyor. Spesifik bir tedavi hala yok ve bir süre de olmayacak gibi.
Şu an itibariyle tüm dünyada 70 bin küsur vaka ve 32 bin ölüm söz konusu. Simülasyonlara göre tüm insanların en az %60'ı enfekte olup, doğal bağışıklık geliştirdiğinde bu pandemi sona erecek.
Sigmund Freud der ki: "İnsan bir şeyden haz alabilmek için o şeyin yokluğunu, ızdırabını tatmaya muhtaç; açlık gibi, soğuk gibi, yalnızlık gibi. Ama istenen bir kere ele geçti mi verdiği haz sönüp gidiyor. Yani geçici şekilde tatmin olmak mümkün ama mutlu bir halde sürekli kalmak imkânsız. Mutlu olmak insan tabiatına aykırı mı yoksa?"
"Mutluluk dediğimiz şey, yoğun bir şekilde bastırılmış ve engellenmiş olan ihtiyaçların kısa süreliğine tatmin edilmesinden başka bir şey değildir."