Süleymaniye Kürsüsünde 'Türklerin Ataları' konuşuldu Süleymaniye Kürsüsünde 'Türklerin Ataları' konuşuldu

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı ve Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrencilerinin 'Düğümlerdeki Kimliğimiz' başlığı altında sunduğu sergi yoğun ilgi gördü. Öğrencilerin el emeği göz nuruyla hazırladığı eserlerin beğeniye sunulduğu sergide Eğitim Uzmanı Jale Denizaltı’nın katkılarının büyük olduğu görüldü.

Doç. Dr. Nermin Özcan Özer yaptığı konuşmada, bir toplumdaki anlamlar ağı olarak tarif edilen kültür içinde sanatın ayrı, özel bir yeri olduğunu söyledi.

Sanatın kültüre bir ruh ve  canlılık kattığını anlatan Özer, şöyle konuştu: "Bir toplumun felsefesi, özü sanatında biçimlenerek var olur. Sanat yoluyla güzellik, incelik, zarafet kültürün içinde varlığını sürdürür. Sanat eserini ortaya koyan bireyin bilinci bu anlamlar ağı içinde ayrı bir konuma sahiptir. Bilincin uyanışıyla birlikte zihne akan sembolik görüntüleri, uygulanan farklı mekân olgularında matematiksel, geometrik mimari olarak somutlaştırmak 'bir sanat zekasını' gerektirir."

Doç. Dr. Özer, bu sebeple, bakış açısı algı alanıyla görüş açısının düşünce alanıyla ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sanat anlayışı derinleştikçe insanın özgürlük ve özgünlüğü gelişme gösterir. Çünkü anlamlar ağı içinde birey, böylelikle yaşam tarzını biçimlendirir. Kültür içinde yer alan sanatın özünde ağırlıklı olarak geleneksel yapı mevcuttur. Sanat geleneği içinde değişen bilgiler, düşünceler gibi süreklilik arz ederken, estetik olgular her zaman süre gelmiştir."

Doç. Dr. Nermin Özcan Özer konuşmasını şöyle tamamladı: "Anadolu Selçuklu ve Beylikler Dönemi eserlerinde bir süsleme eseri olarak sıklıkla kullanılan kûfî hat üzerinde yer alan düğümler; derslerimizde her öğrencinin ad ve soyadlarının ilk harfleri Latin harflerine uygulanarak logo çalışmalarıyla tasarımlandı. Selçuklu kûfî hat düğümlerinin tecelligâhında harflerin çizimi, tasarlanışı, yinelenişi, tüm yalınlığıyla kültürel mirasın devamını sağlamaktadır."

Rektör Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Sağlam, Dekan yardımcısı Dr. Gökay Açıkyıldız, Dr. Tolga Topçubaşı, Araştırma Görevlisi Burcu Savaş ve senarist Emel Tulgar, Rektör yardımcısı Prof. Dr. İlyas Çelebi, Edebiyat Fakültesi Dekanı Feridun Emecan, Türk Dil Kurumu eski Başkanı Mustafa Sinan Kaçalin, Temel Eğitim Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Lütfullah Çelikten'in arasında olduğu ziyaretçiler Doç. Dr. Nermin Özcan Özer ve öğrencilerinin hazırladığı sergiyi gezdiler, anı defterini imzaladılar. (Hüdavendigâr Onur