BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Asgari ücrete zam bekleyen milyonlar için çok ciddi bir adım atıldı. DİSK, HAK-İş ve TÜRK-İŞ ortak bir basın toplantısı düzenledi. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay "TÜİK'in açıkladığı rakamları gerçekçi bulmuyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i de eleştiren Atalay, "Bu meseleyi emekçinin üstüne, dar ve sabit gelirlinin üstüne yıkmanın anlamı yok. Kemeri sık, faizi arttır, vergiyi yükselt, bahşişten vergi nasıl alırım onun yoluna bak. Böyle bir yetkiyi bundan önceki Maliye Bakanı'na versen o da yapardı. Bizim üzerimizden ellerini çeksinler. 17 bin liranın ekonomiyi düzeltmeyle ilgili bir alakası yok. Bir yerde ekonomik kriz varsa orada huzur yoktur" dedi.

"ASGARİ ÜCRET FAZLADIR DEMEK AYIP VE GÜNAHTIR"
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay , "Kamuda bir sözleşme yaptık. Kamunun yüzde 90'ına yakınının memnun olduğu iyi bir ücret alındı. Aradan 14 ay geçti, darmadağın olduk ekonomik yönde. O dönemde fazla aldığımızı söyleyen kesimler şu an konuşmuyor. Neredeyse iki kat bir fark var şu anda. Öyle bir ücret dengesizliği oldu. Vergide büyük sıkıntı var. Emeklilerin, asgari ücretlilerin büyük bir sıkıntısı var. Hala asgari ücret fazladır demek ayıp ve günahtır. Tablo ortada. Bir hafta geçinemezsiniz bu parayla" Depremin, COVID 19'un maliyetini bizler biliyoruz ama öyle kötü bir ekonomik yönetim oldu ki bunun da faturasını biz ödüyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı. TÜİK'in açıkladığı rakamlar gerçekle örtüşmüyor. Bizim ülkemizde yüzde 20'lik bir kesim refah için yaşıyor, bedeli yüzde 80'lik kesim ödüyor" diye belirtti.

"20-25 BİN LİRAYI İŞÇİYE ÇOK GÖRÜYORLAR"
Atalay, "Bundan 1,5 yıl öncesi kadro mağdurlarının çözümünü beklerken, geldiğimiz noktada belediyelerden işten atılmalar devam ediyor. Önceden kamu öncüydü, şimdi kamu en düşük duruma düştü ama maalesef özel sektörde patronların kazandıkları ortada. Bunlar bizi köle sanıyorlar, maraba sanıyorlar. 20-25 bin TL'yi işçiye çok görüyorlar. Bizlerin emekçi meselesinde bir araya gelme mecburiyetimiz, sorumluluğumuz var. Haklı taleplerimizi yerine getirsinler. Kulaklarında problemi olanlar duyana kadar bu meseleyi anlatmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARININ ORANI ARTIYOR
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Hazırladığımız ortak bildiri hayırlı olsun. Çok geniş bir çalışma bu. Bunu manifesto olarak da kabul edebilirsiniz. Makro ekonomi göstergelerine baktığınız zaman olumlu şeyler devam ediyor. Üretim çarkları devam ediyor. Büyüme, ihracat artıyor. İşsizlik azalıyor. Bütün bunlara rağmen emek hareketinin aldığı pay azalıyor. Asgari ücretle çalışanlarının oranı artıyor. Adil paylaşımla ilgili tersine bir durum söz konusu. Avrupa Birliği ülkelerinde asgari ücret istinai bir ücretken, Tükiye'de genel bir ücrete dönüşüyor. İş kazalarındaki ölüm oranları artıyor. Peki kim kazanıyor? Sermaye kazanıyor.

"BU GİDİŞATI TÜRKİYE HAK ETMİYOR"
Biz bu gidişatı Türkiye'nin hak etmediğini düşünüyoruz. Vergi sistemi de dahil daha çok kazanandan daha az vergi politikası söz konusu. Adil bir vergi sistemi yok. Özellikle her yerel seçim sonunda belediye başkanlıkları değişince büyük bölümü kendisini kral zannediyor. Gelir gelmez de ilk önce çalışanlarla uğraşıyorlar. Yeni başkanların önemli bölümü ilk önce işçileri çıkartmaya başladı. Sadece bizim konfederasyona bağlı işçilerden 5 bin çalışan işini kaybetmiş durumda. Özellikle muhalefet partilerin söyledikleriyle, belediyede yaptıkları arasında ciddi fark var. Buradan uyarmış olalım. İlk temel konumuz aslında sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Gelir dağılımındaki adaletsizliği önlemek için bu önemlidir" dedi.

"TESADÜFEN ORTAYA ÇIKAN BİR TABLO DEĞİL"
DİSK Genel Başkanı Arzu Çekrezoğlu, "Bu yaşadığımız tablo tesadüfen ortaya çıkan bir tablo değil. Bu gerçeklik ülkeyi yönetenlerin tercihlerinin sonucudur. Siyasal ve sınıfsal tercihinin sonucudur. Emekçilerin ürettiği bu toplam değer 85 milyonu insanca yaşatmaya yeter de artar. Ücretli çalışanlar enflasyonun nedeni değil, mağdurudur."

VERGİDE ADALET
Ortak bildiride yer alanlar şöyle, "İşçiler yılık 1,5 aylık maaşını gelir vergisi olmak vermektedir. Bu sistem adil değildir. Sürdürülebilir de değildir. Az kazanandan az, çok kazanandan da çok vergi alınmalıdır. Vergi tarifesi oranlarının çalışan lehine güncellenmesi gerekir. Temel zorunlu harcamalar gelir vergisinden istisna tutulmalıdır. Ücretleri düşük tutarak sağlanamaz. Açıklanana enflasyon ile yaşanan enflasyon arasında büyük fark var. Asgari ücret ortalama ücret haline geldi. Enflasyon gerekçe gösterilerek asgari ücrete zam yapılmaması işçilerin kabul etmesi mümkün değildir. Enflasyonun yükselmesinde hiçbir sorumluluğu olmayan işçilerin enflasyonu düşürmek için fedakarlık yapması beklenmemelidir. Asgari ücrete Temmuz ayından geçerli olmak üzere zam yapılması gerekmektedir."