Beslemiş olduğumuz evcil hayvanlarda iç ve dış parazitlerin bulaşması oldukça doğal bir süreçtir.

Evimizi paylaştığımız kedi, köpek, kuş vb. ayrıca ekonomik olarak beslediğimiz sığır, koyun, keçi vb. hayvanlarda iç ve dış parazitler mevcuttur.

Peki bunlardaki parazitler insanlara bulaşır mı? Bu parazitler insanlara bulaşırsa ne gibi paraziter hastalıklar yaparlar?

Bu gibi sorular ilk aklımıza gelir.

PARAZİTER HASTALIKLARIN TEHLİKE BOYUTU NEDİR?
Çok sevdiğimiz evcil hayvanlardan ayrılamadığımıza göre tedbir olarak, hayvanları ve de kendimizi korumak için neler yapabiliriz? Genelde aynı yaşam alanlarını paylaştığımız bu can dostlarında bit, pire, kene vb. dış parazitler bunlar ve bunların taşıdığı paraziter ve enfeksiyon hastalıklar son derece insan ve hayvan sağlığı açısından önemlidir.

Doğal olarak meslektaşlarımın dışında çoğu insanın bilmediği bir adet pire ya da bit yüz adet yumurta yapabiliyor. Gerisini siz düşünün.

Hayvan beslemeseniz bile yolda ayağınıza pantolon paçanıza bir adet bit yada pire sıçraması evinizi bit pire enfestasyonuna yol açması kaçınılmazdır. Kene de taşıdığı değişik enfeksiyonlar gibi kırım Kongo kanamalı ateşi vb. yaşamsal riski yüksek hastalıklar bulaştırabiliyorlar.

Yaşadığımız şimdiki zaman diliminde sağlık sektöründe çok şükür elimizde çok etkili ilaçlar mevcut hekim meslektaşlarım bu parazitleri ilaçlama yöntemiyle etkili bir şekilde elimine edebiliyoruz. Önemli olan parazitlere karşı periyodik ilaçlama yapmak şarttır.

İç parazitlerden özellikle ekinekok kistleri önemlidir. Bunlardan bulaşma genellikle ayaktan, ağızdan, gözden üç yolla bulaşır eğer ilgili hayvanlara düzenli periyodik ilaçlama yaparsak bu konuda da çok şanslıyız.

Çünkü parazitlere karşı meslektaşlarımın elinde çok etkili ilaçlar mevcuttur. Paraziter ilaçlamaları ilacın tarifine uygun olarak yapılmalıdır. Koruyucu paraziter ilaçlamalar iki ya da üç ayada bir düzenli yaptırmalıyız.

İlk ilaçlama köpeklerde 3-4 haftalıkken başlanabilir. Köpeklerde 20 günde bir üçüncü aya kadar sonra her 9 ayda bir ilaçlama yapmak yeterlidir.