Raşitizm hastalığı, henüz gelişmesini tamamlamamış genç hayvanlarda D vitamini eksikliğine bağlı olarak kalsiyumve fosfor metabolizması bozukluğu sonrası ortaya çıkan bir iskelet sistemi hastalığıdır.

Hastalık kalsiyum yetmezliğine bağlı olup, klinik olarak yumuşamış ve deforme kemiklerle karakterizedir.

Raşitizm tüm evcil hayvanlarda görülür. İyi beslenemeyen ve yeterli anne sütü ememeyen köpek ve kedilerde sık görülür. Kuzu ve taylarda da rastlanır. Karanlık ve güneşsiz barınaklarda uzun süre bulundurulan buzağı ve danalarda da görülür.

Nedenleri; hastalığın nedeni olarak kalsiyum yetersizliği; vitamin D yetmezliğine, barsak hastalıklarına ve diyette kalsiyum ve fosfor bulunmamasına bağlıdır.

Raşitizm’in oluşmasında etkili faktörler
1- İç faktörler: paratiroid bezlerinin bozuklukları önemlidir.
2- Dış faktörler: Hayvanların karanlık ve ışıksız yerlerde bulundurulması, ultraviyole ışınlarından yararlanamama önemlidir.
Ayrıca yetersiz beslenme, özellikle anne sütünden yeterince yararlanamama, hareketsizlik önemli dış faktörlerdir.

Raşitizm hastalığını nasıl fark edebiliriz dışardan nasıl görünür?
1- Başlangıçta bir gelişme bozukluğu dikkati çeker. Bu ağır bir seyir gösterir.
2- İlerlemiş olgularda zayıflama ve halsizlik başlar. Yatma, kalkma ve hareket güç yapılır.
3- Özellikle kedilerde lordoz (omurganın aşırı bir eğriliği olduğu bir durumdur.), kifoz (kamburluk olarak da bilinir veskolioz (daha az olarak da boyun ve de bel bölgesinde rastlanır.)
4- Gelişim halindeki kemiklerde kalsifikasyon geciktiği için kemikler yumuşaktır. Hafif darbelerde kemiklerde patolojik kırıklar oluşur.
5- Kemiklerin yumuşamasına ve beden ağırlığına bağlı olarak bacaklarda eğilme ve bükülmeler oluşur. O bacaklılık ve X bacaklılık görülür.

Halkımıza ve can dostlarımıza sağlıklı güzel günler dilerim.