Rusya Ukrayna savaşı gıda tedarikini bölgeye ve Dünya pazarına sevkiyatını olumsuz etkilemektedir. Her ne kadar yapılan tedarik ile ilgili anlaşmalar sevkiyatı kısmen olumlu etkilese de gerçekte gıdaya erişimde ciddi zorluklar mevcuttur. Ayrıca dünya ekonomisinde ki olumsuzluklar gıdaya erişimini  olumsuz etkilemektedir.

Orta doğudaki savaşlar insanların gıdaya erişimini nerdeyse tamamen durdurdu. İnsanlar, Afrika ve orta doğuda ciddi açlıkla karşı karşıya kaldılar. Savaşlar sona ermeden gıdaya erişim hayal olacaktır. Ayrıca sıkı para politikaları gıdaya erişimi zorlaştırmaktadır

Çatışmalar açlığa nasıl sebep oluyor?
Çatışmalar, Sudan'dan Suriye'ye, Yemen'den Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne kadar dünyadaki gıda krizlerinin çoğunda açlığın ana itici gücüdür ve gıda ve beslenme güvensizliğini tarihi seviyelere çıkarmıştır.

Filistin'deki çatışmanın keskin bir şekilde tırmanması, orada da açlık seviyelerinin fırlamasına neden olmuştur. Çatışmalar çok sayıda insanı evlerinden, topraklarından ve geçim kaynaklarından uzaklaştırdığında ve hayat kurtarıcı yardıma erişimi kısıtladığında gıda güvensizliği kötüleştirmiştir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2018 yılında çığır açan 2417 sayılı Kararını kabul ettiğinde, çatışma ve açlık arasındaki bağlantıyı kabul etti ve açlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasını kınadı. Bu karar, “Silahlı çatışma ve açlığın kısır döngüsünü kırma ve açlığı kendi amaçları için kullananlar için hesap verebilirlik sağlama ihtiyacını" kabul eder.

Çatışmalardan özellikle etkilenen alanların biri de gıda üretimidir. Ukrayna'nın üretim bölgelerinden etkilenen bölgelerdeki çiftçiler hayvanlarını, kaynaklarını ve diğer varlıklarını kaybettiler ve bu durum bu ve diğer çevre faktörleri ve komşu bölgelerdeki pazarlara gıda tedarikini aksattı.

FAO'nun 2022/2023 sezonu tahminleri, hem Ukrayna'da hem de Rusya'da lisans anlaşmalarında üretimlerindeki girdilerindeki kıtlıklarla ilgili olarak kışlık aralıklarda önemli kesintiler olduğunu göstermektedir. Ukrayna'da kışlık ürün ekim alanı yaklaşık yüzde 20 düştü.

Kışlık buğday hasadının 2024 Temmuz ayı başında başladı, ancak yakıt bulunabilirliği ve savaş koşulları temin edilebilir ve depolama kapasiteleri olumsuz etkiledi. Kışlık ürün ekilen ürünler yaklaşık yüzde 25'inin büyük ihtimalle hasat edilmeyeceği tahmin ediliyor.

2022 Rusya-Ukrayna çatışmasının jeopolitik hali analiz edilirken, yalnızca doğrudan savaş zamanı bitmiyor, aynı zamanda küresel emtia piyasaları, özellikle gıda ve enerji piyasaları üzerindeki uzun vadede etkiyi de dikkate almak önemlidir. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı tam lisans işgali, çok sayıda sivil zayiata, temel altyapının kayıtlı olması ve yaygın olarak insanların yerinden edilmelerine neden oldu.

Buna karşılık Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Kanada ve Avustralya dahil olmak üzere Batılı ülkeler, kişiler, finans kuruluşları, şirketler ve büyük devlet işletmeleri ve büyüme hedeflerini alarak yaptırımları prosedürleri olarak genişletmek. Küresel ticaret, üretim ve tüketim dinamikleri üzerinde tutulabilen önemli askeri saldırganlık, özellikle gıda ve enerji sektörlerinde küresel emtia piyasalarında ağır bir darbe indirdi ve fiyatların finansal olarak yüksek güçte tutan önemli kesintilere katkısı bulunuyordu.

Halkımızın 2025 üretim planlamasını şimdiden hem ülkemizin tedarikini planlayarak hem de dünya pazarını göz önünde tutarak yapmalıdır.

İnşallah savaşlar bir an önce biter ve insanlık mutlu huzurlu bir yaşam sürer.