Başkan Altuğ yaptığı açıklamada, "Depreme hazırlıklı olmanın sözde kalmaması adına ciddi tedbirler alınması gerekiyor. '17 Ağustos 1999' depreminin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen acısı hala yüreğimizde, özellikle son yıllarda sıkça yaşanan deprem sarsıntıları da; 99 depreminden almamız gereken derslerin önemini bizlere hatırlatmaya devam ediyor” diye konuştu.
Başkan Altuğ açıklamasının devamında şunları dile getirdi:
“Biz Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak depreme hazırlık ve gerekli önlemlerin alınması konusunu her zaman gündemimizde tutuyoruz. Gerek kentsel dönüşüm gerekse deprem eylem planlarının yapılması konusundaki görüşlerimizi ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya özen gösteriyoruz. Büyükşehir Belediyemiz nezdinde yapılan deprem çalıştaylarına paydaşlığımızla katkı sağladık.
Aradan geçen 23 yılın ardından şehrimiz yaşanan deprem felaketinin izlerini siliyor, ancak depremin izlerini silmek demek bir daha yaşanmayacak anlamına gelmiyor. Ana gündem maddelerimiz; olası afetlere hazır olarak hasarlı binalar sorununu çözmek ve, deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalar konusuna da eğilmek olmalıdır. Özellikle şehrin merkezinde Adapazarı Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarını bu anlamda çok olumlu buluyoruz.
Ülkemizin yakın tarihinde yaşanan depremlerin ardından ortaya çıkan tabloda hepimiz şunu net bir şekilde gördük; büyük oranda inşa sürecinde yaşanan olumsuzluklar ve hatalardan kaynaklı yapılar hasar görmektedir. Biz de SATSO olarak kurumsal yetki ve sorumluluklarımız dahilinde Odamız bünyesinde, inşaat, müteahhitlik, mimarlık ve mühendislik sektörü temsilcilerinin talebi ile beton değerlerinin araştırılması amacıyla 'Beton Araştırma Komisyonu' kurduk.
34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) üyeleri ve SATSO 18. Meslek Komitesi (Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri) ile ilgili kurum kuruluş temsilcilerinin de içerisinde bulunduğu komisyonumuz aylar süren ciddi çalışmaların ardından geçtiğimiz yıl Sakarya’nın 'Beton Araştırma Raporu'nu hazırladı.
Çünkü 23 yıl önce yaşanan deprem felaketi bizlere yapı sağlamlığının depremin sonuçları itibariyle büyük önem taşıdığını gösterdi. Bu anlamda yapı denetimleri, bina sağlamlığı ve kalitesinin her şeyin üzerinde tutulması gerektiğini gördük. 34. ve 18. Komitemizin yoğun çalışmaları ile hazırlanan 'Beton Araştırma Raporu'muzun sonuçlarını kamuoyu ile paylaştık. İlgili kurumlar gerekli çalışmaları yaptı ve bu anlamda hem Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik hem de farkındalık oluşturduk ve en önemlisi de olası bir depreme bu açıdan bir tedbir almaya gayret ettik. Sakarya Stratejik Planı’nda da Deprem önemli bir başlığımız olarak eylem planları ile yer aldı. Özellikle şehir yapı stoğunun depreme karşı güvenliğini sağlamak, şehir olarak stratejik hedeflerimiz arasında yer almaktadır."