2 MİLYON GİBİ BİR KİTLE
tv100 ekranlarında yayımlanan ve tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel'in sunduğu 'Ankara'da Neler Oluyor' programının bu haftaki konuğu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz oldu. Ali İhsan Yavuz, Deniz Gürel'in sorularını yanıtladı. Yavuz'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: "Aslında seçim güvenliğiyle ilgili muhalefet partilerinin özellikle CHP’nin seslendirdiği noktadan girerek cevap vereyim. Aslında CHP, muhtemelen kendi kafasının arkasında olan ‘Nasıl manipüle ederim’, ‘Nasıl bozarım’, düşüncesinin bizde de olabileceğini düşünüyor. Seçim güvenliği anlamında yaklaşık 2 milyon gibi bir kitle ile süreci yöneteceğiz. Aynı imkân CHP’de de var. Seçim güvenliğinden endişe eden bunun yaygarasını koparmaz. Dile getirebilir ama kendisine düşen sorumlulukları da yerine getirir. Siz başkasını suçlarken sandıklara adamınızı koymuyorsanız veya bunu çok önemsemiyorsanız sorarlar size. Yani siz görevinizi yapmayın, bunu bilerek söylüyorum merak etmeyin.
YÜZDE 30'UNDA SANDIK GÖREVLİSİ YOK
Türkiye’nin neresinde adamlarını verip vermediklerini biliyorum. Öyle bir yer var ki Denizli’de sandıkta yüzde 30 sandık görevlisi yok. Sandık yönetim kurulları belli oldu. Saati geçtikten sonra veremiyorsunuz. Denizli’de şu anda Pamukkale’de 710 sandığın hiçbirinde CHP’nin görevlisi yok. Dolayısıyla şunu anlatmaya çalışıyorum; siz başkalarını suçlarken ben CHP’nin beyhude işlerle uğraştığını söylüyorum. Durmadan birilerini suçluyorlar, manipülasyona karışıyorlar ama kendi işlerini ihmal edip başkalarını suçluyorlar.
ÇOK İYİ ŞARTLARA SAHİPTİR
CHP, her dönem böyle yapıyor. Onlar masa başı çalışmalara, suçlamalara, çamur atmalara güveniyorlar. Bu şekilde hareket ediyorlar. Yer yer uygulamada bazı bölgelerde sorunlar olabildiğini söyleyebilirim. Çıktığım kanallarda da söyledim. Bazen veriler kararlar noktasında bizim tereddütlerimiz oluşuyor. Sandık başkanlarında memur üyeler tespit edildi; kurayla belirlendi ama ilçe seçim kurulları ama sonunda da bu başkanları vermedi. Biz bu başkanları vermediğinde bu başkanların kimlerden ibaret olduğunu bilmiyoruz. Elbette kamu görevlileri arasından kurayla belirlendi doğru ama İstanbul’da ilçe seçim kurullarının bazı bankalara yazı yazmak suretiyle oradan aldıklarını biliyoruz.
"PARTİLER GÖREVİNİ HAKKIYLA YAPSIN"
Yer yer bazı hatalı kararlar verilebiliyor; bireysel hatalı kararlar da verilebiliyor ama mevzuat açısından seçim güvenliği noktasında Türkiye çok iyi şartlara sahiptir. Ben sisteme güvenelim, sistem işlesin kurallar neyse o çalışsın diyorum. Partiler görevini hakkıyla yapsın.
GAMER TARTIŞMALARI
Benim söylediğim her şey genelgeye ve kanunlara dayandırmam mümkün. Islak imzalı sandık sonuç tutanağını her parti alır. Bir de o okuldaki ilgili panoya asılır. Başka hiç kimseye verilmez. İçişleri Bakanlığı, kolluk gücüyle seçimin güvenliğinden sorumlu. Yurtdışında biliyorsunuz oylar kullanıldı. FETÖ ve PKK unsurlarının HDP’li kimselerin CHP ve İYİ Partililerle baş başa verip kargaşa çıkarmak için uğraş verdiklerinin örnekleri gördük yurt dışında da. Biz şunun peşindeyiz. AK Parti’nin bir oyu başkasının yerine gitmesin. Başkasının oyu da bize gelmesin; başkasının oyu da başkasına gitmesin. Biz milli irade nasıl yansımışsa bizim ona saygı göstermemiz lazım. Kabinde hiç kimsenin müdahale etme şansı yok mesela sandık başkanı ve kurul üyelerinin kabine girme hakkı yok. Sadece engelli ile ilgili yakını şayet yakını yoksa oradaki seçmenlerden bir kişi o da bir kişi için girebilir.
YURT DIŞI OYLARI NASIL GELİYOR?
Yurt dışında kullanılan oylar, üç tane kargo uçağı her biri dünyanın farklı merkezlerine gitti. Tarifeli uçakla gelen de var onları da söylüyorum ama oyların yüzde 90’ndan fazlası bu üç kargo uçağıyla taşındı. Bu uçakların içerisinde partilerin temsilcileri de var. Beş partinin gözlemcisi var. Bir ekip oyları açlara yüklüyor ve o araçlar ATO’ya geliyor. ATO’da bir depoya alınıyor. Orada da yine daha önceden hazırlanmış kapıları var, o kapılarda her parti alıp getirdiği kilidi takıyor. Ta ki 14 Mayıs saat 17.00’ye kadar o kilitler açılmıyor. Türkiye’deki sandıklarla birlikte eş zamanlı olarak açılıyor ve sayım esnasında her partiden temsilciler var. Bu kadar net. Yani arada hiçbir boşluğun olmadığı bir kurgu içerisinde işliyor sistem. O yüzden hiç kimse endişe etmesin. Gümrüklerde oy kullanma işlemi ayın 14’üne kadar devam ediyor. Gümrüklerden gelecek olanlara da bakacağız. Ortalama yüzde 55 gibi bir katılım var gibi duruyor. Türkiye'de de oy kullanma oranın yüzde 90 olacağını düşünüyorum.
BİR ÖNCEKİNDEN FAZLA OLACAK
Ben bir önceki oydan daha fazla yüksek oyla Sayın Cumhurbaşkanımızın birinci turda Cumhurbaşkanı seçileceğini öngörüyorum. Partilerin oylarına gelince yine AK Parti’nin aldığı oy oranın bir önceki aldığı orana göre düşük olmayacağını öngörüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın alacağı oy oranı, bir öncekinden yani yüzde 52’den fazla olacağını öngörüyorum. AK Parti’nin bir önceki oy oranı yüzde 42 gibiydi. Ondan da aşağı olacağını düşünmüyorum. "Biz AK Parti olarak en geç 20.30-21.00 gibi Türkiye’deki gidişatı net olarak anlayacağız. Var olan bir sistemimiz var bu sistemi bugüne çok iyi hazırladık. Hem oyları çok hızlı alacağız hem simüle ederek gidişatı öngöreceğiz"