Patlamada yaralanıp hastanelere sevk edilmişlerdi Patlamada yaralanıp hastanelere sevk edilmişlerdi

‘ZEMİN SAKARYA’ PANELİ
İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen  ‘Zemin Sakarya’ konulu çalıştayında açılış konuşması yapan TMMOB- İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Müh. Semih Uçar, “Hepinize 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi Etkinlikleri çerçevesinde ve İnşaat Mühendisleri Odasının  70. Yıldönümü nedeniyle, Ülkemizin, Şehrimizin, Meslektaşlarımızın ve paydaşlarımızın sıkıntılarını dinleyebilmek ve problemlerine çözüm bulabilmek amacıyla düzenlenen çalıştaya  katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.  Zaman doldu, vakit tamam. Bizim artık acil bir dönüşüme ihtiyacımız var ama sadece kentsel dönüşüme değil. Topyekûn bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Afet bilincinin yükseldiği ve insanların yaşadığı zeminlerin, toprakların, yerlerin, evlerinin, yapıların sağlam olmasının önemli olduğu bilincini artıracak yaklaşımlar lazım. 
DEPREM ASLINDA SOSYAL BİR TRAVMADIR
Artık yeter, suçlu olan cezasını çeksin! Artık bunun arkasında yatan sebepleri aramaya karar vermeliyiz. Deprem ülkemizde doğal bir felaketten ziyade aslında sosyal bir travmadır. Bu sosyal travmaya karşı biz ne yapabiliriz. Herkesin hesap vermesi gereken bir zamanda ben ne yapabilirim. Bende kendi payıma düşen görevin bilincinde olmalıyım. İğneyi birilerine batırmak yerine, çuvaldızı kendimize batırmalıyız demeliyiz.  Amacımız Üniversiteler, Kamu kurumları ve Sivil toplumun çok önemli saç ayakları olduğunu düşünüyoruz ve tabii ki devletinde en üstte... Akademisyenlere, belediyelere, SATSO'ya, STK'lara, bir çağrıda bulunduk ve bu konuyu sosyal boyuta da taşıdık. Bir anket düzenledik ve bu anketi paylaştık, Sizlerin fikirlerini aldık, sizlerin fikirlerinin bizler için çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Bir sonuç almak için gece gündüz çalışarak çaba sarf ediyoruz. Bu anketlerin sonuçlarını da sonuç bildirgesi olarak sizlerle paylaşacağız ve çıktılarını kamuoyuna duyuracağız.  
SAKARYA İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜRETECEĞİZ
Bu anketin sonuçlarına göre de Sakarya’mızın ihtiyaçlarını öğrenerek, çözüm önerileri üreteceğiz. Çalışma arkadaşları ve Komisyonlar oluşturacağız. İnşaat Mühendisleri Odasını Eğitim Platformunda İMO-SEM adı altında eğitimler ve katılım belgeleri, Sakarya Üniversitesi bünyesindeki konularında uzman hocalarımızla paket program eğitimleri, güncel teknolojiler zemin iyileştirme yöntemleri ve teknik malzemeler konularında sürekli eğitimler vererek geoteknik uzmanlarının bilgilerini tazeleyeceğiz. Kamu ve Toplum yararına güzel etkinlikler yapacağız. Sorun yapılabilirlikte değildir. Sorun, bilinç düzeyi, deneyim, etik ve ahlaki kurallar kapsamında toplumsal bir sorundur. Bu açıdan ülkemiz, şehirlerimizin ve yerleşim alanlarımızın koşulları dikkate alınarak şehir planlama faaliyetleri gözden geçirilmelidir. Kendimizi hiç aldatmayalım. Bundan sonraki kuvvetli yer hareketine yol açan deprem ülkemizde ve şehrimizde nerede vuku bulursa bulsun aynı manzaralar tekrarlanacaktır. Sıvılaşan zeminlerimiz konunun uzmanı geoteknik mühendisleri tarafından, belirlenen uygun zemin iyileştirme yöntemleri ile iyileştirilmelidir.
HASARLI BÖLGELER TARIM ARAZİLERİNE PLANLANMIŞ 
Deprem hasarlarının yaygın olduğu bölgeler, verimli tarım arazileri üzerinde planlanmış şehirlerdir. Yani zayıf zemin koşullarının olduğu, alüvyon bölgelerdir. Dolayısı ile ana kayanın derinde olduğu zayıf zemin koşullarında, sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde yapılan çok katlı ve taşıyıcı sistemi esnek yapılar ağır hasar almış veya toptan göçmüştür. Bununla birlikte, göçmese de bir kat batan veya yana eğilen binalar gözlemlendiğinden, bazı bölgelerde zemin sıvılaşması gerçekleşmiştir. Her türlü zemin koşullarında yapı yapmak elbette mümkündür ancak bir bedeli vardır. Zemin, üstyapı yüklerini güvenle taşıyacak şekilde iyileştirilmeli, koşullara uygun doğru temel sistemi ve üstyapı taşıyıcı sistemi seçilmeli ve bu tasarım sürecinin titiz bir mühendislik yaklaşımı ile gerçekleştirilmesi ve tasarımın uzman mühendisler tarafından projelendirilmesi ve denetlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Tüm inşaat uygulamalarında da gerektiği gibi nitelikli bir denetim gerçekleştirilmelidir. Ancak tarif edilen bu zincirin bazı halkaları çeşitli nedenlerle ülkemiz koşullarında eksik kalabilmektedir. Özellikle, küçük ölçekli müteahhit firmaların bir kısmının bu maliyetleri karşılamaktan kaçınması nedeniyle bu tür zeminler üzerinde yapılan yapıların bir kısmının deprem dayanımının sorgulanmaya muhtaç olduğunu söylemek mümkündür. 
BİR ARADA OLACAĞIZ
Bu sizlerin, İnşaat Mühendislerinin bu ülkeye, bu topluma olan sorumluluğunuzun da bir gereğidir. Bilginizi, görgünüzü, tecrübelerinizi paylaşacağınız en önemli mecralardan biri hiç kuşkusuz Odamız, İnşaat Mühendisleri Odası`dır. Hep birlikte buradayız, bundan sonra da bir arada olacağız. ‘Zemin Sakarya’ konulu çalıştayın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını ümit eder, gelecek nesillere sağlam, depreme dirençli, sürdürülebilir yapılar üretmek için yol gösterici ve örnek bir çalıştay olmasını dilerim” diyerek sözlerine son verdi. ‘Şehrimizin Zemin Problemlerini Çözümlemeye Yönelik Fikirlerin Tartışılması’ konulu Çalıştay İMO Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Semih Uçar’ın açılış konuşmasıyla başlayan ardından Prof. Dr. Akın Önalp’ ın  “ Sakarya Bölgesinde Binalara Yönelik Zemin İnceleme / İyileştirme Etkinlikleri’  konulu sunumuyla ve Geoteknik Uzmanı Dr.Emre Akmaz'ın “Zemin Sakarya Çalıştayı Anketi ve Sonuç Değerlendirilmesi” konulu sunumuyla devam etti ve çalıştay soru cevap kısmı ile sonlandı.

Editör: Zhantor Jateey