TALEP KARŞILANMADIKÇA SIKINTI ARTACAK
CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, ilaç sıkıntısına dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Kış aylarında ve hastalıkların arttığı bir dönemde olmamızdan dolayı özellikle antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü çocuk şuruplarında yokluk yaşıyoruz. Aynı zaman da bir eczacı olarak şunu söyleyebilirim; Bizler, hastalarımıza şifa dağıtmak isterken, onlara ilaçlarını temin edememenin sıkıntısını yaşıyoruz. Sorumlusu olmadığımız halde bulunamayan ilaçlarla ilgili halkımızla karşı karşıya geliyoruz. İlaç yokluğu gitgide ilaç kıtlığına dönüştü. Halkın ilaca erişimindeki sıkıntıların acilen giderilmesi gerek. Taleplerin karşılanmadığı her geçen gün sıkıntı daha da artacaktır.
RAFA KOYACAK İLAÇ BULAMIYORUZ
Eczanelerin, ecza depolarının stoklarında ilaç yok. Yetkililer sorunu görmezden gelemez. İlaç sıkıntısı inanılmaz boyuta ulaştı, hastalara güçlükle bulduğumuz ilaçları verince raflarımıza koyacak ilaç bulamıyoruz.
NÖBET TUTMAK İSTEMİYOR
Ülke genelinde 29 bin noktada ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye çalışan eczacılar artık ilaç yokluklarıyla baş edemez hale geldi. Eczacılar olarak artık kendimiz ve yakınlarımız için bile ilaç bulamaz hale geldik. İlk defa kendimizi bu kadar çaresiz hissediyoruz. İlaç yokları yüzünden eczacılarımız nöbetlerde sözlü ve fiili saldırılara muhatap olduğu için birçok meslektaşımız nöbet bile tutmak istemiyor.
ADI KONMAYAN İLAÇ KITLIĞINI YAŞIYORUZ
Şu anda avro kuru ortalama 20 lira ama ilaçtaki kur oranı 10,75. Bu kadar makasın açıldığı, arada uçurum olan bir sistemde ilacın bulunur olmasını beklemek hayalcilik olur. Sayın bakan 'İlaca ulaşımda herhangi bir sıkıntı yok' diyor ama bizler eczanelerimizde her akşam nöbette vatandaşla bu sorunla baş başa kalıyoruz. Bugün vatandaş bile 'İlacı bulmuşken alayım. Şubata kadar bulamam. Yedek alayım' diyerek temkinli davranıyorsa el birliğiyle bu adı konmayan ilaç kıtlığını yaşıyoruz demektir.
ÖNLEM ALINIP İLAÇ SAĞLANMALI
Türkiye’de hastalar son 3 yılda AB’den onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişemiyor. Bugün eczanelerde 4 ilaçtan bir tanesi yok durumda. 600'e yakın ilaç piyasada yok, 700'e yakın ilaç da stok seviyesinin altında. Sorunlarının çözümünü yurt dışına kaçmakta bulan hekimlerin yanı sıra bugün sağlık sisteminin en önemli bileşenlerinden biri olan 2 eczaneden biri kapanma noktasına gelmiştir. Sağlık Bakanlığı bir an önce gerekli önlemleri almalı, ilaçların bulunabilirliği derhal sağlanmalıdır.”