Türkiye çok partili siyasi hayata geçtiği 1950'den beri merkez-sol CHP hiç bir zaman tek başına iktidar olamadı.
CHP'ye merkez-Sol'da demek biraz abartı olur kanımca. CHP, sol olmaya hep çalıştı. Ancak batılı anlamda hiç bir zaman gerçek sol, sosyal demokrat çizgiye gelemedi. Genetik kodları o çizgiye gelmesine engel zaten. CHP, kuruluşunda son derece muhafazakar, statükocu, sol düşmanı, devletçi bir parti olarak kuruldu. Statükocu, devletçi bir parti, nasıl sol bir parti olacaktı?
Sol düşüncenin varlık sebebi, statükoya muhalefettir. Batıda ki sol düşünce, düzene muhalefetle mevcudiyet bulur. CHP ise düzeni korumak için vardır. Bu paradoks, CHP'nin iktidar olmasını mümkün kılmamaktadır. Çünkü düzeni korumaya memur başka partilerde vardır. Düzeni korurken, o partilerin elinde başka avantajları da var. Mesela dindarlık. Dini değerlere yakınlık, diğer statükocu sağ partileri, Devlet partisi CHP'ye göre daha avantajlı kılıyor. Ayrıca CHP'nin sırtından inmeyen bir kamburu daha var. Bundan 55 yıl önce Demokrat Parti'yi deviren. Parti'nin liderini ve iki bakanını idam sehpasına götüren darbenin destekçisi olması. CHP'nin bu darbeyi sahiplendiği herkes tarafından bilinmekte ve kabul görmektedir. CHP, siyasi duruşu ile bu darbeyi her daim sahiplenmiştir. Maalesef CHP, 55 yıldır bunun siyasi faturasını da ödemektedir. CHP, bir türlü bu siyasi kamburu sırtından atamamaktadır. Bundan dolayı da tek başına iktidara gelebilmesi Türkiye'nin gündeminde değildir. Peki ne yapması lazım CHP'nin iktidarın bir kenarından tutunması için? Tek çıkar yol var. Sağ siyasetin kendi içinde bölünmesi gerek. Bölünen küçük lokma ile de CHP'nin ortak olması gerek. Başka hiç bir yolu yok. 1961 Genel Seçimlerinde merkez sağ iki parçalı idi. CHP, buradan koalisyonlu bir iktidar çıkardı. 1973 Genel Seçimlerinde merkez sağ 3 parçalı çıktı. CHP, küçük sağ parti Milli Selamet Partisi ile iktidar oldu. 1991 Genel Seçimlerinde merkez sağ yine bölündü. CHP, yine merkez Sağ'ın bir parçası ile iktidar buldu. 1999 seçimlerinde yine CHP'nin yavru partisi DSP, Sağ'ın bir başka versiyonu ile ortaklık kurdu. CHP, o günden bu güne iktidara hasret kaldı. Çünkü sağ 13 yıldır olabildiğince bütünlük içindeydi. Statükocu düzen partisi CHP'nin bu şartlarda iktidara uzanması elbette ki olası değildi. CHP, son iki Genel Seçim ve son iki Yerel Seçimde Sağ'ın yavru partisi ile zımni ortaklıklar kurdu. Hatta 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak-çatı adayı ile girdiler. Yine olmadı. Yine olmadı. Bu ortaklık yetmeyince. Kendisine paralel Yapı'da denen bir cemaatin iktidarla ortaklığı bitince. CHP, hemen onunla da ittifaka girişti. 2014 Yerel Seçimlerinde onunda yetmediği görüldü. Bu sefer CHP, HDP'ye yeşillenmeye başladı. CHP, 7 Haziran Genel Seçimlerine olası bir CHP-MHP koalisyon hayali ile girdi. Olmaz ise, barajı aşacak HDP'nin dışarıdan desteği ile kurulacak CHP-MHP koalisyonuna ümit bağladı. Büyük şehirlerde bir kısım seçmenini HDP lehine kaybedeceğini bildiği halde buna ses çıkarmadı. Çünkü HDP barajı geçemez ise, iktidar mümkün değildi. Ancak kantarın topuzu biraz fazla kaçtı. Büyük şehirlerde CHP umduğundan fazla oy kaybetti. HDP ise beklenenden fazla oy aldı. CHP'de moraller ciddi anlamda bozuldu. Eğer bir de iktidar olamazlar ise parti içi muhalefetin eline müthiş koz verildi. CHP'nin iktidar, Kılıçdaroğlu'nun Başbakan olabilmesi için tek seçenek ya CHP-MHP-HDP koalisyonu ya da HDP'nin dışarıdan desteği ile kurulacak bir CHP-MHP azınlık hükümeti.
CHP'nin iktidar hırsı bazı gerçekleri görmesine engel oluyor. MHP-HDP'li hükümet modeli hem MHP'ye hem de HDP'ye "İntihar et" demektir. Her iki partinin de tabanı böyle bir hükümet modelini asla kabul etmez. MHP, daha baştan böyle bir hükümet modelini hiç tereddüt etmeden elinin tersi ile itti. CHP'nin dünyası da böylece kararmış oldu. HDP'nin içinde olmayacağı hiç bir hükümet modeli CHP'nin liderliğinde olamamaktadır. Bu da Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakanlığını hayal haline getiriyor. CHP, bir de hükümet dışında kalır ise neler olacağını herkes bilmekte. 7 Haziran seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nun yalvar-yakar ödünç oy istemesi de bundandır. Hele bir Ak Parti-MHP ortak hükümeti kurulmaya görsün. CHP ile MHP arasında ne kavgalara şahit olacağız. MHP'nin faşistliği, eli kanlı katilliği. Daha neler neler olacak. Hükümet kurulduktan sonra şenlik olacak bu ülkede. CHP'nin iyice hükümet dışında kalacağı anlaşılır ise, Ak Parti'ye arka kapıdan nice ortaklık teklifleri yapılacak. Siyaseti iyi bilenlerin şimdiden gülmeye başladığını görür gibiyim. (İzzet Dönmez)
Sağlıcakla kalın…