Küresel olarak 2021'de 296 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı aktarılan raporda, 2020'de bu sayının 284 milyon olduğu, bir yılda uyuşturucu kullanma oranının da yüzde 18 arttığı kaydedildi…
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) yapılan açıklamada Türkiye'de uyuşturucu kullanım yaşının düştüğü söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “2021 yılı NARKOLOG verilerine göre ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 21,2'dir” denildi…
Genel nüfusa göre uyuşturucu kullanım oranı da dünyada yüzde 5,6, Avrupa'da yüzde 29, Türkiye'de ise yüzde 3,1.
Ülkemizdeki uyuşturucu bağımlı sayısının 1 milyon 700 bin olduğu tahmin edilmektedir. Cinayetlerin % 60'ı, saldırıların % 40'ı, tecavüzlerin % 33'ü alkol ve madde kullanımı olan kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir…
İHH İnsani Yardım Vakfı “Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıklarla Mücadelede Sivil Toplumun Rolü” adlı iki yıldır üzerinde çalıştığı saha araştırma raporuna göre; Türkiye nüfusunun %15,8'i 15-25 yaş grubunda...
12 milyon 971 bin 396 çocuğumuz madde bağımlılığı riskine karşı savunmasız durumda...
Türkiye'de yaklaşık 10 milyon insan madde ve davranış bağımlısıdır.
125 bin STK bu konuda duyarsız kalıyor...
Cinayetlerin %60'ı, saldırıların %40'ı, tecavüzlerin %33'ü alkol ve madde kullanımı olan kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir…
Türkiye genelinde madde bağımlılığı, sanal kumar ve teknoloji bağımlılıklarının ciddi boyutlarda olduğu görülüyor...
Türkiye'de 4 yılda bir Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca yapılması gereken Türkiye'nin madde ve bağımlılıklarla ilgili saha raporuna ihtiyacımız var! Bu mücadelede sahadaki muhatap kurumların daha çok desteğe ve fedakârlığa ihtiyacı olduğu görülüyor.
Uyuşturucu ile mücadelede Emniyet, Jandarma ve Gümrük Muhafaza kurumlarımızın özverili başarılı çalışmaları var. Arz ile mücadelede güvenlik ve emniyet birimlerimizin yalnız bırakılmaması gerekir. Sayıları 125 bini bulan sivil toplum kurumlarımızın taleple mücadelede görev üstlenmemeleri ciddi bir sorun… STK'lar bu anlamda sahada aktif sorumluluklar almalıdır...
STK'larımızın yılda en az bir kez, kamu kurumlarımız sürekli Türkiye'nin 81 ilinde riskli ilçe ve mahallelerde 14-19 yaş guruplarına yönelik uzun vadeli sürdürülebilir kültür, sanat ve spor projeleri gerçekleştirmesi gerekir. Kamu, sivil toplum, üniversite, medya, sanat ve spor camiasının bütüncül bir mücadele desteği sağlanmadıkça bu madde ve teknoloji bağımlılığı sorunu önümüzdeki 5 yıl içerisinde üzücü sosyolojik dip dalgalarla boğuşmamızı daha da zorlaştıracaktır…
Uyuşturucu ile mücadelede kamu personelinin planlı, kararlı ve sistemli kullanılması yoluyla büyük bir mesafe kat edilebilir. Bu çerçevede görev alabilecek 50 bin 192 muhtar, 1 milyon 77 bin öğretmen, 130 bin din görevlisi ve 300 binden fazla emniyet personeli bulunmaktadır.
Bu doğrultuda Sakarya özelinde ;Yeşilay Derneği Sakarya Şube Başkanı Arzu Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri ile Vali Karadeniz’i ziyaretlerinde, bağımlılıkla ilgili konuya duyarlı olması ve gündeme getirmesi önemliydi…
Uyuşturucuya olan bağımlılık her geçen gün artmaktadır…
Bu konuda her türlü tedbirler aksamadan tavizsiz yerine getirilmelidir…
Çünkü her türlü madde bağımlılığı insanı ne hale getirdiğine sosyal medyada dijital haber sitelerinde şahit oluyoruz…
Not: Yukarı da ki veriler 2020 ve 2021 yılına aittir. Bu verilerin bir kısmı BM ait rapor sonuçlarıdır…
Perşembe günü buluşmak üzere…
Sağlıcakla kalın…