Özellikle son iki yıldır tam da bu tarihlerde gündemi oldukça meşgul eden ve yiyecek içecek sektörüyle doğrudan alakalı olan “Michelin Rehberi”ni birçoğunuz duymuşsunuzdur… Restoranlara verilen yıldızlar, rehbere dahil edilen üst düzey işletmeler, sürdürülebilirlik adına verilen ödüller, seçilen en iyi genç şefler… Oldukça prestijli olmasının yanı sıra restoranlar için çok büyük bir önem taşıyan bu etkinlik her yıl dünyanın birçok destinasyonunda yapılmakta, ödüller sahipleriyle buluşmaktadır. Peki “Michelin Rehberi” tam olarak nedir, hangi kriterleri taşıyan restoranlar bu rehbere dahil oluyor, yıldız sistemi tam olarak neyi ifade ediyor, gelin genel hatlarıyla inceleyelim…

Bildiğiniz üzere “Michelin” aslında oldukça köklü ve popüler bir Fransız araç lastik firmasıdır. Özellikle 1900’lü yıllarda araç sayısının fazla olmamasından dolayı lastik satışlarının pek fazla olduğu söylenemezdi. Bunun farkına varan “Michelin” kurucularının aklına ise bir fikir geldi, araba sahiplerini yolculuğa teşvik edebilecek özel restoranların bulunduğu bir rehber çıkarmak… 1918 yılında bu rehberde yalnızca Paris’teki restoranlar yer alırken, 1926 yılında restoranların incelenmesi için özel bir hakem heyeti kuruldu ve değerlendirmelere başlandı. İlerleyen yıllarda rehber uluslararası bir boyuta ulaştı, 1936 yılı itibariyle restorana verilen yıldızların kriterleri belirlendi.

Peki, bu kriterler nelerdir, işte cevabı: Yapılan yemeklerde kullanılan ürünlerin genel anlamdaki kalitesi, lezzetli yemeklerin pişirme tekniklerine uygun bir şekilde hazırlanması, sunulan yemeklerdeki yaratıcılık, performansın fiyatı karşılaması, restorandaki hizmetin kaliteden ödün vermeden devam ettirilmesi…

Rehberdeki yıldız sisteminin ne anlama geldiğini de merak etmiş olabilirsiniz, aslına baktığımızda bu yıldızların manaları her şeyi gözler önüne sermektedir. Şöyle ki; 3 Yıldız “yalnızca yemek ve içmek için bile bir yolculuğa değecek kadar kaliteli ve üst düzey mekan”, 2 Yıldız “yolunuzu değiştirmeye değecek kalitedeki mekan” ve 1 Yıldız “bulunduğu kategoride oldukça önemli bir yere sahip olan mekan” anlamına gelmektedir.

Bu yıl Michelin Rehberi’ne İstanbul, İzmir ve Bodrum’dan 58 yeni restoran eklendi. Bu restoranlardan ise “Vino Lovale”, “Od Urla”, “Teruar Urla”, “Arkestra”, “Sankai by Nagaya”, “Maça Kızı” ve “Kitchen” 1 Michelin Yıldızı almaya hak kazandı.

Geçtiğimiz yıl ise ilk defa rehbere yalnızca İstanbul’dan 53 restoran dahil olmuştu. “Araka”, “Mikla”, “Neolokal” ve “Nicole” 1 Michelin Yıldızı alırken “Turk Fatih Tutak” ise 2 Michelin Yıldızı almayı başarmıştı. Michelin Rehberi’nin Türkiye değerlendirmelerinin başladığı geçtiğimiz yıldan bu yana ise toplamda 111 restoran rehbere dahil edilmiş oldu.

Sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı verilen “Yeşil Yıldız Ödülü”nü ise geçtiğimiz sene yalnızca “Neolokal” alırken bu yıl ise “Circle by Vertical”, “Hiç Lokanta”, “Od Urla” ve “Vino Locale” aldı.

Geçtiğimiz yılın kayıtlarıyla birlikte toplam 38 destinasyonda 2668 restoranın tek Michelin yıldızı aldığını, 480 restoranın 2 Michelin yıldızı aldığını ve 137 restoranın ise 3 Michelin yıldızı aldığını belirtmekte fayda var.

Türk mutfağını, Türkiye’deki yiyecek içecek sektörünü, Türkiye’deki turizmi göze aldığımızda Michelin Rehberi’nin sağladığı ve sağlayacağı katkı yadsınamaz. Ancak Michelin Rehberi’nin biraz geç ülkemizde rol alması ise akıllara bazı soru işareti getirmiyor değil… Elbette bunun dış politika ve tanıtım gibi bilinen veya bilinmeyen birçok sebebi olabilir… Neticeye bakmak ve enerjimizi gelecekte yapılması gereken projelere vermek çok daha önemli… Kim bilir, belki ileride rehberde en çok ülkemizdeki restoranların isimlerini görürüz, elbette yalnızca bir temenni…

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.