Önceki haftalarda kaleme aldığımız “Yaşamdaki Sağlıktan Sağlıklı Yaşama” ve “Sağlıklı Bir Yaşamda Beslenmenin Rolü” başlıklı yazılarımızda sizlere sağlıklı yaşam yolunun beslenmeden geçtiğini belirtmiştik… Bu hafta ise “sağlıklı beslenmenin anahtarları: diyetler” konusunu ele alacağız…
Diyetler genel anlamda; bireylerin sağlıklarını korumak yada düzeltmek amacıyla uyguladıkları beslenme düzeni, perhiz, rejim olarak tanımlanmaktadır. Kurallar doğrultusunda insanların bazı gıda ürünlerine mesafeli durması ve belirli ürünleri tüketmesi diyetlerin temel prensibini oluşturmaktadır.
Başta uyarmakta fayda var, diyet eşittir aç kalmak değildir… Diyet eşittir zayıflamak uğruna fiziksel ve mental açıdan acı çekmek değildir… Ve belki de en sık karşılaşılan yanlış algılardan biri; diyet eşittir yalnızca kilo vermek değildir… Diyet aslında; beslenmeyi düzenlemektir, sağlıklı bir beslenme tarzıyla birlikte sağlığı temeline alan bir felsefeyi benimsemektir, birçok hastalığa neden olan vücuttaki yağlardan ve toksin maddelerden uzaklaşmaktır…
Bazen göbeğimiz çıktığında, bazen kameralarda öncekine göre daha kilolu gözüktüğümüzde bazen de eşimiz dostumuz “sen kilo mu aldın ne?” diye sorduğunda Pazartesi günü diyete başlamak için kendimize söz verdiğimiz olmuştur. Genelde bir haftayı geçmeyen bu diyetler bizim her zaman başladığımız yere dönmemize neden olmuştur. Peki diyetlere neden devam edemiyoruz, problem tam olarak neyden kaynaklanıyor? Elbette bu sorunun onlarca cevabı olabilir ama en kapsayıcısı şu olacaktır; ne yapmak istediğimizi bilmiyoruz. Evet, belki son zamanlarda kilo aldık ama yalnızca fazlalıklardan kurtulmak için mi rejim programına başlayacağız, üstelik yıllardır süre gelen obur alışkanlıklarımız varken… Peki ya diğer kötü alışkanlıklarımız ve hareketsiz yaşamımız… Gerçekten tüm gün aç kalsak, bu bize kilolarımızla birlikte sağlığımızı da kaybettirmez mi? Hiç istemediğimiz ürünleri tüketmek, sevdiğimiz şeylerden uzak kalmak, pahalı sayılabilecek gıdaları temin edememek… Tüm bu etkenler varken diyetlere devam edememek sürpriz olmamalı…
Diyetlere başlarken şu soruları kendimize sormalıyız, neden diyet yapacağım? Buna hazır mıyım? Eğer bu sorulara, yalnızca kilo vermek için bir şeylere katlanmak zorundayım, şeklinde cevap verecek olursanız, tebrikler, sizin de yeni diyetiniz muhtemelen bir ayı geçmez! Diyetler kişiyi ruhsal ve fiziksel açıdan zorlayacak şekilde tasarlanmış beslenme programları değildir. Onlarca yıldır insanlar farklı farklı beslenme biçimleri geliştirmişlerdir. İnsanlar da kendilerine en uygun olanı sağlıklarını korumak adına uygulamışlardır. Yani aslına bakacak olursanız insanlar “hemen 10 kilo vermem lazım” diye kendini şartlayıp, saçma sapan perhizlere girmemişler, kendilerini her açıdan konfora ulaştıracak diyetleri benimsemişlerdir.
Endüstriyelleşme ile her şeyin ucuza ve kolay bir şekilde temin edilebilmesi yiyecek içecekleri de etkilemiştir. Artan tüketim ile birlikte sağlıksız, yapay gıdalar çoğalmış; teknoloji ile birlikte insanlar oturdukları yerden kalmaz olmuş; tıptaki tüm yeniliklere rağmen bazı hastalıkların ardı arkası hiçbir zaman kesilememiş aksine seneler içinde artış göstermiştir. Tüm bunlara rağmen yıllardır olduğu gibi diyetler insanların sağlıklı beslenmeleri konusunda en önemli yol gösterici rehberleri olmuştur. Akdeniz diyetinden, aralıklı oruç uygulamalarına kadar birçok beslenme biçimi insanların sağlığına olumlu izler bırakmıştır. Bilim dünyasında yapılan yüzlerce araştırma diyetlerin sağlık anlamındaki önemli etkilerini gözler önüne sermeye devam etmektedir. Özellikle kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet, kanser gibi hayatı doğrudan tehdit eden hastalıkların riskinin azaltılmasında diyetler çok önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl yaklaşık 3.5 milyon insanın doğrudan yeme alışkanlıklarından kaynaklanan hastalıklara yakalanması ise adeta konumuzun önemini gösterir nitelikte.
Farklı ürün tüketimini kapsayan çeşitli diyet modellerini düşündüğümüzde bireylerin kendine uygun olanı benimsemesi, bununla birlikte doğal ürünleri tercih etmesi ve hareketli yaşamı hayatının bir parçası yapması sağlıklı yaşamın domino taşlarını oluşturmakta…
Sizler de sağlığınızı önemsiyor ve beslenmenize dikkat etmek istiyorsanız; Akdeniz, Dash, Glutensiz, Vegan, Vejetaryen, Dukan ve Aralıklı Oruç gibi birbirinden önemli diyet modellerinden herhangi birini benimseyip uygulamaya koyulabilirsiniz. Ve unutmayın, diyetler yalnızca kilolarınızı kaybettirmez, sağlığınızı da geri kazandırır…
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…