Fikir adamı, edebiyatçı Cemil Meriç, dergilerden bahsederken "Hür tefekkürün kalesi"der.
Türk kültür tarihinde yüzlerce dergi literatürde yer almıştır. Günümüzde az da olsa dergiler çıkmakta, Türk kültür ve irfanına katkıda bulunmaktadır.
2020 yılında "PTT çalışanı kültür ve sanat bülteni" olarak ilk sayısı çıkan Ulak, günümüzde hâlâ önemli dosyalar hazırlamakta, milli kültürümüze hizmet etmektedir.
PTT Çalışanları Derneği'nin 2020'den beri yayımladığı üç aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Ulak, Nisan-Haziran 2024 tarihli 13. sayısında "Kadim direnişin sessiz feryadı" Doğu Türkistan'ı kapak dosyası olarak seçti.
*
PTT Çalışanları Dayanışma Derneği Başkanı ve Ulak Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Bayraktar, çağımızın en büyük yaralarından birinin Doğu Türkistan olduğunu belirterek şöyle diyor:
"Bir önceki sayımızda Filistin'i yazdık. Bu sayımızda da görülmeyen zulme göz, duyulmayan feryada kulak, sessiz kalınışa bir itiraz olabilmek için; kelâmımız Doğu Türkistan'ı anacak, kalemimiz Doğu Türkistan'ı yazacak, mürekkebimiz Doğu Türkistan için akacaktır."
Hindistanlı şair, düşünür Muhammed İkbal'in "Kaşgar, İslam dünyasının Doğu'daki müstahkem kalesidir" sözünü anımsatan Bayraktar, Doğu Türkistan'ın ise "İsa Yusuf Alptekin'in bağımsızlık rüyası" olduğunu hatırlatmaktadır. Bilindiği gibi merhum İsa Yusuf Alptekin, ömrünü Doğu Türkistan davasına adayan bir siyaset ve dava adamı olarak bilinmektedir.
Ulak dergisinde ilk yazı araştırmacı yazar Hamit Göktürk'e ait. Göktürk, Doğu Türkistan'ın, Büyük Türkistan'ın doğusunda 1.8 milyon yüz ölçümünde, çoğunluğu Uygurlar olmak üzere Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar ve Salur Türkleriyle 30 milyon Türk'ün yaşadığı yer olduğunu bize anımsatmaktadır.
Hamit Göktürk, tarihte Doğu Türkistan toprakları üzerinde kurulan devletleri kısaca tanıttıktan sonra Doğu Türkistan meselesinin temel sebeplerine değinmekte, ÇKP Lideri Xi Jingping'in Uygur soykırımını nasıl başlattığını anlatmakta, Doğu Türkistan'ı Komşuları ve Kardeşlerinden Koparma Projesi olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) hakkında bilgi vermekte, Doğu Türkistan sorununu ve oradaki soydaşlarımızın içinde bulunduğu zor durumu birçok ara başlık altında zikretmektedir.
*
Ulak'ın sayfalarında gazeteci Muhammed Ali Atayurt, "Doğu Türkistan Çin zulmünden kaçan yeni tanık soykırımı anlattı" ve "Doğu Türkistan'da Ramazan" başlıklı iki yazıyla yer alırken, Hikmet Kavasoğlu "Süt kokan sözcükler" şiiriyle Doğu Türkistan dramına değinmektedir.
*
Ulak dergisinin editörü Dr. Ceyhun Konak, Doğu Türkistan sorununun sürekli konuşulması, tartışılması, gündemde tutulması gerektiğini belirterek "Batının vicdanlı kesiminin doğruları görebilmesi sağlanmalıdır. Ulak dergisi olarak bu misyonu eda edebilmek adına 13. sayımızı Doğu Türkistan meselesine ithaf ediyoruz." demektedir.
Ceyhun Konak ayrıca bir öz eleştiri yazısı olarak "Coğrafya-Kader' bahsi ve İbn-i Haldun'un bize söyle(me)dikleri üzerinden cehaletimiz" başlıklı makalesiyle yer almakta, bilim insanı, yazar Jared Diamond'un "Tüfek, Mikrop ve Çelik" adlı kitabını incelemekte, "coğrafya kaderdir" sözünü ilk defa kimin kullandığı ve ne amaçla söylendiği üzerinde durmaktadır.
Konak, makalesini şöyle tamamlamaktadır:
"Nasıl ki Doğu Türkistanlı soydaşlarımız kaderimizmiş deyip pes etmiyorlarsa, her şeye rağmen onurlu mücadelelerine devam ediyorlarsa... bizim de kaderimiz her olayda başımızı kuma gömüp etrafta olan biteni görmezden gelmek değildir. Büyük işler elden gelmiyorsa, bu hiçbir şey yapmamanın bahanesi olmamalı. Bu sebeple Ulak Dergisi, kadermiş demeyip bu sayısını Doğu Türkistan davasına ayırdı."
Ceyhun Konak ayrıca, ömrü kütüphaneler içinde geçen Selahattin Okur'la söyleşi yapmaktadır.
Gazeteci arkadaşımız merhum Kemal Çapraz'ı her gördüğümüzde hatırlatan Avukat Uğur Tarhan da "Gök Bayrak" yazısıyla soydaşlarımız hakkında duygularını dile getirmektedir.
Ulak dergisinin diğer şair ve yazarları şöyle:
Cahit Küçük, Pınar Tellioğlu, Kürşat Kağan Arslan, Beyhan Sezer Eker, İbrahim Gürel, Tarık Zeki Şahım, Adem Aksan, İbrahim Dincel.
Esen kalın.