Verim amaçlı beslemiş olduğumuz büyükbaş sığırlarda iç parazit takip ve mücadelesini düzenli yapmak zorundayız.

Yapmadığımız zaman hayvanlarımızda gelişim kaybı, et ve süt kaybı maalesef kaçınılmaz olmaktadır.

Veteriner hekiminize danışarak iç parazitlere karşı mücadele ahır işletmenizde oluşturabilirsiniz. Hatta mümkünse hekiminiz laboratuvar ortamında paraziter teşhisi yapılması daha doğru olur.

Enfekte hayvanların subklinik vakalarının erken tespiti, daha fazla gelişmeleri engellemek için belirli hayvanların ayrılması tedavisi sağlanabilir. Hedefli seçici tedavi olarak bilinen bir stratejiyi benimsemek, performans, klinik görünümler, parazit teşhisleri ve davranışları gibi faktörler tarafından yönlendirilen bir sürüdeki belirli hayvanlarda antiparaziter tedavi kullanmayı içerir.

Bu yöntem yalnızca gelişmiş hayvan refahı için sürdürülebilir uygulamalar teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda antiparaziter ajanların aşırı kullanım risklerini azaltır ve böylece dirençli parazitlerin büyümesini engeller.

Hayvanlarda bulunan parazitler akciğerlerde ve iç organlarda yerleşirler. Sığırların gastrointestinal ve solunum yollarında çok sayıda solucan paraziti türü bulunmasına rağmen, yalnızca birkaç hedef tür klinik ve ekonomik olarak önemlidir. Bunlar arasında kahverengi mide solucanı Ostertagia, coccidia Eimeriabovis ve akciğer solucanı Dictyocaulus bulunur. Ostertagia sığırlarının en önemli paraziti olarak kabul edilir.

Klinik olarak mide ve çıkış parazitleri kansızlığa, ishale, parazita ve hatta ölüme neden olur, ancak klinik parazitizm nadiren görülür. Parazitizmin etkileri genellikle sinsi ve klinik olmayandır. Örnek hazımsızlık ve zayıf yem kullanılabilir, beklenenden az kilo alımı ve (damızlık inekler için) azalan süt üretimi.

Akciğer kurtları haşarat pnömoniye neden olur. Viral ve öğrenilmiş pnömoni için uygun bir ortam sağlar, zor nefes alma ve anksiyete görülür. O zaman düşük performans iç parazitizmin bir sonucu olabilir.

Sığır işletme sahipleri veteriner hekiminizden gerekli desteği alarak iç parazitler konusunda göstereceğiniz mücadele size işletmenin amacına bağlı olarak artan süt ve et verim artışı olarak dönecektir.

Halkımıza bereketli bir sezon geçirmesini diliyorum...