Ülkemizde on binlerce evcil hayvan evlerde ve de evlerin bahçelerinde beslenmektedir.
Aynı ortamı paylaştığımız can dostlarımızda psikolojik ya da psikiyatrik bir sorunun olabileceği hayvan sahibi olarak pek akılcı bize gelmiyor.
İnsanlar psikolojik sorunlar yalnız insanlarda olabileceğini düşünüyorlar. Gerçeklerse göründüğü gibi değildir. Onlarında bizim gibi birçok psikolojik sorunu olabiliyor.
Can dostunuzda davranış problemleri gördüğünüzde mutlaka veteriner hekiminizden destek isteyiniz.
Veteriner hekiminiz davranış sorununu tespit ettikten sonra ona uygun gerekli tedbirleri ve de ilaçları önerecektir. Davranış sorunları ihmale gelmez.
Can dostunuz çok acı çekmektedir fakat size söyleyememektedir.
Hayvan sahiplerinin can dostlarıyla olan ilişkilerinde mama ve de su vermek dışında can dostuna nasıl davranılması konularında bilgilerini arttırmaları gerekmektedir.
Biz burada yalnız kedi ve köpeklerden bahsetmiyoruz. Evlerde beslediğimiz kanatlılara kadar tüm canlardan söz ediyoruz.
Son günlerde evde, bahçede beslenen can dostlarımız psikolojik ve psikiyatrik nedenlerden dolayı kliniğimize baş vurular artmış durumdadır.
Doğasına uygun olmayan talep ve davranışlar sonucu hayvanlarda davranış problemleri örnek olarak, evcil hayvanlarda anksiyete, kompulsif bozukluklar, self agresyon, yalama dermatit, böğür emme, kedilerde, hiperstezi, idiopathic, cystitis, orofasiyal ağrı sendromu, lethal Acrodermatitis gibi bir çok davranış ve nöropsikoloji sorunları mevcuttur.
Can dostlarımız psikiyatrik ya da psikolojik sorunlar görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner hekim meslektaşlarıma baş vurulduğunda vakaların çoğu kısa sürede rahatlayıp zamanla tedaviye bağlı olarak iyileşecektir.
Can dostu sahibi olarak sizlerde, can dostunuzda eski mutluluğuna kavuşacaktır.
Sizlere ve de can dostlarımıza sağlıklı mutlu güzel günler dilerim.