Kene, gerek insan gerekse konakçı olarak kullandığı sığır, koyun, keçi, köpek, kedi vb. paraziter olarak kan emmenin dışında taşımış olduğu son derece öldürücü olan hastalıkları da bulaştırır.
Bu kenenin bulunduğu coğrafik bölgeye ve de hastalık yapıcı bir etken virus, bakteri vb. varlığı yada yokluğu önem taşır.
Kenelerden insanlara bulaşan başlıca hastalıklar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, Kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, Monositikerlihyoz, Granülositikerlihyoz, Babezyoz olarak sıralanabilir.
Hayvanlar içinde kenelerden kaynaklanan bir çok öldürücü hastalık mevcuttur.
Bu hastalıklardan KKKA ve kene kaynaklı ensefalitte etken virüsler, Babezyozda parazitler, Tularemi, Lyme Hastalığında bakteriler, Akdeniz Benekli Ateşi ve Erlihyozda riketsiyalardır.
Yaklaşmakta olan yaz mevsimi nedeniyle insanlarımız piknik yapmak için doğal olarak doğaya koşacaklar. Doğa da zaman geçirirken mutlaka kenelerin kendilerine bulaşmasına karşın gerekli tedbirleri almaları büyük önem taşımaktadır.
Piknik alanında mutlaka çoraplarınızı pantolonunuza çekin. Piknik alanında beyaz örtüleri tercih ediniz.
Alınacak tedbirlere rağmen bulaşma söz konusu olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna baş vurmanızı tavsiye ediyorum.
Kesinlikle bana bir şey olmaz demeyin. Mutlaka sağlığınız için gerekli tüm önlemleri almanızı sağlığınız için tavsiye ediyorum.
Halkımıza sağlıklı güzel günler dilerim.