Küflü yem veya samanın hayvanlar tarafından yenilmesi, potansiyel olarak mikotik (mantar) abort (düşük), solunum sistemi etkileri, yem tüketiminde ve kazanç oranında azalma ve sindirim problemlerine neden olabilir.

Ayrıca , küfler küflü yem üreten insanlar üzerinde de kalabilirler. Hepsi test edilemeyen çok çeşitli mikotoksinler, doğru koşullar altında küflü yemlerde ve samanlarda gelişebilir ve çeşitli mikotoksinlerin yeterli miktarda yutulması çok çeşitli klinik hastalıkların oluşmasına neden olabilir.

Test işlemi seçenekleri ancak numunelerin tüm tarlayı, bölümü veya partiyi temsil etmelerinin uygun numunelerin çoğaltılması çok önemlidir.

Sağlık etkilerinden kurtulmak için kesin bir çözüm olmasa da, pratik bir yaklaşım, rasyoneldeki şüpheli yemleri test etme, mümkünse küflü yemden kaçınmayı ve etkileri en aza indirmek için temiz yemle beslemeyi içerir.

Samanlarda önemli miktarda küf oluşur oldukça yaygın bir durum ancak çok fazla küf ne zaman sorun olur?

Genel olarak küflü samanhayvanlar için daha az lezzetli ve sindirilebilirdir. Hayvanlar tarafından daha az tüketilir ve hayvanlarda daha düşük verim yönlü performans sağlanır.

Daha ciddi sağlık sorunları arasında mantar kaynaklı düşükler ve solunum sistemi problemleri potansiyeli mevcuttur.

Mantar veya mikotik düşükler genellikle gebeliğin son üç ayında meydana gelir. Mantarlar kanla plasentayı ve fetüse bulaşır. Bu bulaşma hayvanlara küflü gıdaların verilmesiyle olur.

Aşırı akciğer pnömonisi veya "sığır çiftçi akciğeri" olarak bilinen kadınların bir solunum yolu hastalığı, küflü saman ve kırık tozuna maruz kalmaktan olur.

Hastalık, sığır gruplarında çıkan, hızlı veya zor nefes alma ve kilo kaybının görülmesiyle birliktedir ancak çok hafif veya hiç ateş yoktur ve antibiyotik tedavisine yanıt yoktur.

Ayrıca küflü samanla uğraşanlar işletme sahipleri ve de çalışanlarda "çiftçi akciğeri" adı verilen bir tür küf hastalığı gelişebilir.