İnsanlar psikolojik sorunların yalnız kendilerinde olduğunu sanırlar. Beslemiş oldukları kedi köpek, kuş vb. evcil hayvanların psikolojik sorunlar yaşayacağı akıllarında dahi geçmez. Kliniklerimize getirilen psikolojik sorunları olan hayvanları veteriner hekimler tarafından teşhisleri konduktan sonra sahipleri hayretler içinde kalıyorlar.
Evcil hayvanlarda en sık rastlanan psikolojik sorunlar nelerdir?
Ayrılık kaygısı: Bu sorunu, bir köpek veya kedinin yalnız bırakıldığı her an ayrılık kaygısı yaşaması kaçınılmaz olabilir. Ayrılık kaygısı, yalnızlıktan kaçınma olarak canlının sergilemiş olduğu bir davranıştır. Köpeğinizde yada kedinizde ayrılık kaygısını, aşırı havlama, tırmalama, eşya parçalama, kaçmaya çalışma, yoğun korku gibi davranış problemlerinde görelebilirsiniz.
Evcil hayvanların bazıları belirli yüksek seslere davranışsal olarak tepki gösterirler. Bu seslere örnek olarak, gök gürültüsü fırtınalar, sirenler, çevrede düzenlenen partiler, yüksek sesli müzik, havai fişekler, patlayıcılar vb. sesleri sayabiliriz.
Obsesif-kompulsif bozukluklar: Kapalı tutulan, tutsak hayvanlarda bu bozukluk zamanla ilerler, kendini yaralama ve yalama gibi basmakalıp davranışları gösterirler. Evcil hayvanlarınız köpek veya kediniz, kuşunuz tamamen bir nesneye yönlenebilir kendisine yada nesneye zarar verebilir. Aynı zamanda, evcil hayvanlar, kuyruklarını kovalamak, kazmak ve bir şeyleri çiğneyerek tekrarlayan davranışlar sergiliyebiliyorlar.
Demans: Evcil hayvanınızın ileriki yaşam evrelerindeyse yaşlılıkta, bilişlerinde bir değişiklik fark edebilirsiniz. Daha yaşlı evcil hayvanlar, insanlardaki Alzheimer hastalığına çok benzer, oryantasyon bozukluğu, hafıza kaybı ve evde dolaşma güçlüğü gibi davranışlar geliştirmeleri daha yüksektir.
Evcil hayvanlardaki diğer akıl hastalıkları arasında yaygın kaygı, sosyal huysuzluk ve fobilerde bulunabilir.
Evcil hayvanlarda psikiyatrik destek almaya nasıl yardımcı olabiliriz?
Evcil hayvanınız davranışsal veya zihinsel bir sağlık sorunuyla uğraşıyorsa, hastalığı tedavi ederken egzersizleri ve esenliğini desteklemek için yaşam alanlarından kaldırmamız gereken şeyler olabilir.
Evcil hayvanlarda psikolojik tedavi etmeye yönelik çeşitli yaklaşımlar vardır.
- Ortamı zenginleştirme
- Egzersiz yapmak
- Sosyalleşme ve ek eğitim
- Anti-anksiyete ve antidepresan ilaçları ve takviyeleri
- Gelişmiş davranış değişikliği
Veteriner hekimler kedi ve köpeklerinizin bilişsel bozuklukların tedavisinde siz hayvan sahiplerin her zaman destekçileri olurlar.
Sizlere ve can dostlarına sağlıklı mutlu güzel günler dilerim.