Epilepsi, bilinen bir nedeni olmayan nöbetler veya anormal beyin hasarı (beyin hasarı veya hastalığı) ile etkilenen bir beyin bozukluğudur.

Başka bir deyişle beyin normal gibi görünse de anormal şekilde çalışmaktadır.

Nöbet, beynin çekim aktivitesinde seğirme, titreme, kasılma ve/veya spazm gibi zararlara neden olan ani bir dalgalanmadır.

Epilepsinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte birçok cinste genetik yapıdan şüphelenilmektedir.

Epilepsi krizleri, kalsiyum eksikliği ya da yeterli miktarda oksijen alınmaması durumunda da ortaya çıkabilir.

Tüm bunlara ek olarak, B vitamini eksikliği; aşırı tuz yüklenmesi; zehirlenme gibi çeşitli metabolik nedenler epilepsi krizlerinin tetikleyici olarak gösterilebilir.

EPİLEPSİ KRİZİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Genelleştirilmiş nöbetler daha çok yoğunlaşır ve genellikle boyun ve çevresinde sertleşme, tökezleme ve düşme, kontrol edilemeyen çiğneme, salya akması, uzuvlarda çekme, mesane kontrolünün kaybı, dışkılama, ses çıkarma ve şiddetli titreme ve titreme ile semtomlargönrülür. Nöbetler birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar, ortalama 30-90 saniye kadar sürer yada bazen daha uzun da sürebilir.

Bazı nadir vakalarda nöbetler durmaz veya uzar ve buna statusepileptikus denir.

Tedavide en yaygın ilaç fenobarbitaldir . Uzun yıllardan kullanılmaktatır. İlk tercih edilen ilaç olarak kabul edilebilen diğer ilaçlar arasında potasyum bromür (Kbr), zonisamid ve levetirasetam (Keppra®) bulunur.

Bazılarının yalnızca bir kısmının kullanılması gerekir.

Bazen gabapentin veya klonazepam gibi uyuşturucu maddeler tedavide yer alabilir.