Gerek kliniğimize getirilen uyuz bulaşmış köpekler gerekse sizlerin ve de bizlerin sokakta görmüş olduğumuz uyuzlu köpekler günlük hayatımızda sıkça görmeye devam ediyoruz.
Korkmayın uyuz etkenleri gerek insanlara gerekse hayvanlara direkt temas olmadıktan sonra bulaşma söz konusu değildir. Uyuz etkenleri bulaşabilmek için direkt temas olması gerekmektedir.
Köpeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisi uyuzdur. Özellikle sokak köpeklerinde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Farklı uyuz etkenleri bu hastalığa neden olabilmektedir. Hastalığın etkeni parazitlerdir. Vücutta mevcut olan parazitlerin çeşitli nedenler ile (bağışıklığın zayıflaması, vitamin eksikliği gibi) hastalığa neden olması veya etkenin dışarıdan alınması ile hastalık şekillenebilmektedir. Uyuz etkeni derinin epidermis tabakasına ve kıl foliküllerine yerleşir. Belli bir yoğunluğa ulaştığında lezyonlara ve hastalık belirtilerine neden olur.
Uyuza neden olan parazitler hangileridir?
Uyuza neden olan çok sayıda parazit vardır. Ülkemizde en sık karşılaşılan uyuz etkenleri;
• Demodex
• Sarcoptes
• Otodectes
• Cheyletiella
• Notoedres
Uyuz hastalığının semptomları; şiddetli kaşıntı, deride bütünlüğün bozulması, lokal ya da yaygın tüy dökülmesi, vücutta yaraların oluşması, kepeklenme, derinin doğal rengini kaybetmesi, deride kızarıklık ve deri kokusunun ağırlaşmasıyla karakterizedir.
Uyuz bir dış parazittir. Pek çok türü olan bu parazit genellikle kedilerden çok sokak köpeklerinde görülür. En yaygın olanları sarkoptes ve demodeks uyuzudur. Uyuz parazit etkenleri hayvanın deri altına ve üstünde tüy folüküllerinde yaşamını sürdürür.
Uyuz hastalığının tedavisi mevcuttur.Serbest veteriner meslektaşlarımın önereceği tedaviye bağlı olarak, uyuzun tedavisi 45-90 gün içinde tamamen iyileşme söz konusudur. Tekrar uyuz hastalığının oluşmaması için, uyuzlu hayvanlar sizin can dostunuzun yanına gelmesini engellemelisiniz.
Sizlere ve de can dostlarına sağlıklı güzel günler dilerim.