“Yoğurt” Türklerin insanlığa olan güzel hediyelerden birisidir.
Bu yazımızı, halkımızı daha çok bilgilendirmek ve mevcut bilgilerini tazelemek amacı ile yazdık. Yoğurt terimi, Türkçede koyulaştırmak veya kıvamlandırmak anlamına gelen “yoğurmak” kelimesinden gelmektedir. Bu, yoğurtta hoşumuza giden kalın ve kremsi dokuyu elde etmek için sütün fermente edilmesinin benzersiz sürecini yansıtıyor. Bu popüler ve besleyici süt ürününün ardındaki kültürel kökleri keşfetmek bizlere büyüleyici geliyor.
YOĞURDUN İNSANLARA FAYDALARI NELERDİR?
SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR:
Her gün yoğurt tüketmek bağırsak hareketlerimizi düzenli tutar ve vücudumuzun florasını iyileştirir. Bağırsaktaki zararlı bakterileri öldürerek sindirim sistemimizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yoğurdun ayrıca laktoz intoleransı, kabızlık, inflamatuar bağırsak hastalığı ve Helicobacterpylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlarda da etkili olduğu bulunmuştur.
DOĞAL BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ:
Düzenli yoğurt tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücudumuzu çeşitli enfeksiyonlara karşı korur. Yoğurt, mide-bağırsak enfeksiyonlarına, soğuk algınlığı, grip gibi solunum sorunlarına ve hatta kansere karşı etkili bir şekilde savaşır. Yoğurttaki magnezyum, selenyum ve çinko da bağışıklığı artırır.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR:
Yoğurdun anti-kanserojen özelliği vardır ve vücudumuzu kolon, mesane ve meme kanserinden koruduğu bilinmektedir.
KAN ŞEKERİ DÜZEYLERİNİ DÜZENLER:
Ev yapımı şekersiz yoğurdun düzenli tüketimi kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve tip 2 diyabet hastaları için çok faydalıdır.
KEMİKLERE İYİ GELİR:
Yoğurt zengin bir kalsiyum kaynağıdır, dolayısıyla kemik sağlığını iyileştirmek için idealdir. Düzenli yoğurt tüketimi kemik kütlesini ve gücünü korur, böylece kırık ve osteoporoz riskini azaltır.
ENFLAMASYONU AZALTIR:
Günlük yoğurt tüketimi vücuttaki iltihabı azaltır. Enflamasyon çoğu otoimmün hastalıktan, diyabetten, kanserden ve artritten sorumludur.
YÜKSEK TANSİYONU VE KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIR:
Düzenli olarak yoğurt tüketmenin, kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Böylece yoğurt kalp hastalıkları riskinin azalmasına neden olur.
İŞTAHI VE AĞIRLIĞI AZALTIR:
Yoğurdun yüksek protein içeriği tok hissetmemizi sağlar, iştahımızı azaltır ve dolayısıyla kalori tüketimimizi azaltır. Bu da kilo kaybını teşvik eder.
DEPRESYONU AZALTIR:
Yoğurdun içindeki probiyotikler kaygı ve stresi azaltmaya yardımcı olur, böylece depresyon hastalarının kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.
ALERJİ BELİRTİLERİNİ AZALTIR:
Yoğurt tüketmek, bağışıklık sistemimizin her türlü alerjiye yanıt olarak ürettiği antikorların sayısını azaltır. Yoğurtta bulunan probiyotikler bu eylemden sorumludur.
4 KOLAY ADIMDA EVDE YOĞURT YAPIN:
ADIM 1: Öncelikle sütü ısıtın (daha koyu ve kremalı yoğurt için tam yağlı süt kullanın) ve kaynamadan hemen önce gazı kapatın.
ADIM 2: Sütün soğumasını bekleyin.
ADIM 3 : Süt dokunulabilecek kadar sıcak olduğunda üzerine yoğurdu ekleyin ve iyice karıştırın. (1 litre süte 2 yemek kaşığı kadar yoğurt ekleyin).
ADIM 4 : Daha sonra bu karışımı el değmeden sıcak bir yerde yaklaşık 6 ila 8 saat (veya bir gece) bekletin.
Ev yapımı yoğurdunuz hazır olacaktır. Olduğu gibi tadını çıkarabilir veya ileride kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz. Halkımıza sağlıklı güzel güzler dilerim.